StoryEditorOCM

europska mjeraPoziv ribarima za ‘scraping‘: evo kako se prijaviti da vam uz naknadu unište ili prenamijene brod

Piše M.I.
22. prosinca 2022. - 13:27

Uprava za ribarstvo uputila je javni poziv zainteresiranima za sudjelovanje u mjeri trajnog prestanka ribolovnih aktivnosti za 2022./2023. godinu na temelju kojega se podnose Zahtjevi za potporu u okviru mjere trajnog prestanka ribolovnih aktivnosti uništavanjem ribarskog plovila ili prenamjenom u drugu djelatnost izvan gospodarskog ribolova.

Za to je predviđena mogućnost financiranja u okviru novog Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. godine.

Riječ je o scrapingu, mjeri koju je donijela Europska unija za uništavanje ili prenamjenu brodova. Smisao mjere je smanjivanje ribolovnih napora, a s druge strane i prilika da se uz obeštećenje, neki ribari povuku iz ovog mukotrpnog posla.

Prihvatljivi korisnici su fizičke ili pravne osobe vlasnici ribarskih plovila koja pripadaju segmentima ribarske flote. Neki od osnovnih uvjeta su da ribarsko plovilo mora imati važeću povlasticu i mora biti u funkciji, mora imati ostvareno najmanje 90 ribolovnih dana godišnje tijekom dvije zadnje kalendarske godine koje su prethodile godini podnošenja Zahtjeva za potporu, mora biti staro najmanje 15 godina, mora biti upisano u Registar ribarske flote najmanje 5 godina te mora biti autorizirano za ribolovni alat ovisno o segmentu kojemu plovilo pripada (okružujuća mreža plivarica – srdelara odnosno pridnena povlačna mreža – koća). 

Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu traje od 21. prosinca 2022. godine do 31. siječnja 2023. godine.

24. travanj 2024 14:08