StoryEditorOCM

pilot projektProfesori iz Zadra u Novigradskom moru uzgojili prve plosnate kamenice: ‘Rast im je vrlo brz, konzumnu veličinu postižu u manje od 24 mjeseca‘

Piše OM
10. kolovoza 2021. - 10:00

Svi znaju za malostonsku kamenicu, a uskoro će se ova cijenjena školjka uzgajati i u Novigradskom moru. Zapravo, eksperimentalni uzgoj je već počeo zahvaljujući dr. sc. Ivanu Županu i dr. sc. Tomislavu Šariću izvanrednim profesorima na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, piše Agroklub.

Oni su u suradnji s obrtom "Škrapa – morska akvakultura", vlasnika Vatroslava Karamarka iz Kruševa, proveli pilot projekt eksperimentalnog uzgoja i to na lokaciji Meka Draga. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta Blue Boost, pod partnerstvom HGK Zadar, a radi se o europskoj plosnatoj kamenici (Ostrea edulis), nadaleko poznatoj po svojoj kvaliteti.

"Počeli smo prije tri godine, nasadili oko 3.000 komada mlađi europske plosnate kamenice u lanterne u Novigradskom moru, te oko 500 odraslih kamenica“, otkrivaju Župan i Šarić.

Mladi znanstvenici su potom na mjesečnoj bazi pratili njihove osnovne proizvodne pokazatelje – brzinu rasta, indeks kondicije, stopu preživljavanja i obraštaj na ljušturama. Na istraživanju su sudjelovali i studenti Odjela, što je rezultiralo i objavom jednog diplomskog rada na navedenu temu dok je drugi u fazi pisanja.

Rezultati istraživanja su pokazali da su kamenice izrazito dobro popunjene s mesom, posebice u proljetnim mjesecima. Rast im je, ističu profesori, bio vrlo brz, postižući konzumnu veličinu u manje od 24 mjeseca, dok je stopa smrtnosti unatoč redovitoj manipulaciji zbog mjerenja bila zanemariva.

Jedina vidljiva mana i otežavajuća okolnost za daljnji komercijalni uzgoj kamenica u Novigradskom moru bila je, kažu, nakupljanje obraštajnih organizama na ljušturama, koji usporavaju njen rast, a mogu i vizualno narušiti izgled samog proizvoda, piše Agroklub.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

18. travanj 2024 09:36