StoryEditorOCM

novo ploviloPrva brodica hitne pomorske medicinske službe ide u Dubrovnik! Odluka promijenjena u zadnji čas

Piše Zadarski.hr
8. veljače 2023. - 13:13

Iako su u Ministarstvu zdravstva još početkom veljače službeno najavljivali kako će prva brza brodica iz velikog projekta sustava hitne pomorske medicinske službe stići u Zadarsku županiju, ta je odluka promijenjena. Kako doznajemo, brzi brod koji se upravo završava u šibenskom brodogradilištu, ne dolazi u Zadar već u Dubrovnik. 

- Na traženje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, uz suglasnost Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, koji su partneri u projektu Uspostave hitne pomorske službe, prva brodica, sukladno Ugovoru o javnoj nabavi, rasporedit će se u Dubrovnik sredinom veljače ove godine. Daljnja dinamika isporuka brodica provodi se prema ranije predviđenom planu pri čemu se isporuka brodice za Zadar očekuje u mjesecu travnju 2023. godine- potvrdili su danas za Zadarski.hr u Ministarstvu zdravstva. 

Brze brodice će u potpunosti biti opremljene medicinskom opremom i uređajima za siguran prijevoz hitnih pacijenata. Medicinski dio posade osiguravaju zavodi za hitnu medicinu jedinica područne samouprave za područje u kojem se brodica nalazi, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odnosno Lučke kapetanije, osiguravaju nemedicinski dio posade.

  Brodice će biti duge oko 15 metara i postizat će maksimalnu brzinu od 35 čvorova u roku od pet minuta od pokretanja pogonskih strojeva. Izgrađene od aluminijske legure, moći će ploviti i u najtežim uvjetima na moru, poput olujnog nevremena. Brodice će svoje vezove imati u Dubrovniku, Malom Lošinju, Rabu, Supetru, Šibeniku te Zadru.

26. travanj 2024 12:38