StoryEditorOCM

osiguranje stokovaStonski školjkari muku muče s napadima orada koje uništavaju nasade kamenica, pomoći će im država

Piše Stanislav Soldo
29. lipnja 2021. - 10:35

Ministarstvo poljoprivrede potiče osiguranje akvakulturnih stokova kako bi se ublažile štete u uzgajalištima kamenica i mušula.

Podsjetimo, stonski školjkari muku muče s napadima orada koje uništavaju nasade kamenica. Stoga im je svaka novčana pomoć od države dobro došla.

Osiguranje akvakulturnih stokova namijenjena je uzgajivačima u akvakulturi, a provodi se kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2014. – 2020. godine.

Potpora se dodjeljuje u obliku nepovratnih novčanih sredstava za sufinanciranje premija koje korisnik plaća za police osiguranja.

Prijave su u tijeku i traju do 31. kolovoza 2021., a od ove godine omogućena je iznimka za police osiguranja sklopljene nakon 31. kolovoza, doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede.

Police osiguranja trebaju pokrivati: rizik od prirodne nepogode, pojave iznenadnih promjena kvalitete i količine vode, bolesti u akvakulturi, kvarova ili uništenja proizvodnih objekata.

Cilj ove mjere je kroz potporu za financiranje polica osiguranja u akvakulturi potaknuti uzgajivače da osiguravaju svoja uzgajališta i proizvodnju te time umanje rizike od mogućih gubitaka koji mogu biti izrazito značajni i uzrokovati štetu u poslovanju, a za čiju pojavu nije odgovoran gospodarski subjekt.

Ukupno je u okviru ove mjere do sada dodijeljeno 32,8 milijuna kuna javne potpore, a isplaćeno više od 25,5 milijuna kuna.

27. travanj 2024 04:31