StoryEditorOCM

lijepa zbirkaTraje obnova legendarnih brodova izloženih u Pomorskom muzeju Split, doznali smo što se sve radi

Piše M. ILIĆ
9. veljače 2023. - 14:09

Lijepa vijest stiže iz Hrvatskog pomorskog muzeja Split koji obnavlja svoju zbirku brodova. Riječ je o zbirci od sedam plovila: Bakar, PČ 22 Streljko, neretvanska lađa, gajeta Perina, neretvanska trupica, batana i DJB-103, a obnova uključuje i kabinu nekadašnje plovne dizalice Veli Jože.

Također, u fundusu Muzeja su i dva eksponata koja su trenutno na dislociranoj lokaciji u prostoru Kemokompleksa u Kaštel Sućurcu dok se ne osiguraju uvjeti za izlaganje na lokaciji u Splitu. To su DJB-103, prvi ratni brod koji je podigao hrvatsku zastavu 1991. godine i kabina dizalice Veli Jože.

- Radovi su započeli u prosincu 2022. godine, a biti će dovršeni do kraja travnja ove godine. Riječ je o nužnim radovima održavanja sukladno elaboratu koji je izradio ovlašteni inženjer brodogradnje.

Cjelokupna sredstva za radove koji se provode temeljem tog dokumenta osigurana su proračunom Grada Splita sukladno zaključku gradonačelnika. Nije riječ o cjelovitoj obnovi jer bi za takav zahvat bio potreban puno veći iznos no ipak je riječ o značajnim radovima.

Namjera je naravno osigurati u perspektivi dodatna sredstva za što cjelovitiju obnovu - kazao nam je Ljubomir Radić, ravnatelj muzeja.

Kada je riječ o radovima na brodovima, trenutno se provodi slijedeće: na parobrodu Bakar izvršena je zamjena dotrajale drvenarije, detaljno čišćenje, cjelokupno bojanje kao i sanacija prozora.

Na neretvanskoj lađi osim radova čišćenja i bojanja se izrađuje kolijevka kako bi se učvrstila konstrukcija dok je kabina Velog Jože u postupku postavljanja prozora, čišćenja, bojanja i premještanja s aktualne lokacije.

image

Arhivska snimka ‘Streljka‘

Joško Ponoš/Cropix

Na brodu Streljko traju radovi sanacije krmenog zrcala, a potom će uslijediti daljnji poslovi konstrukcijske sanacije. Upravo na brodu Streljko sukladno troškovniku i elaboratu potrebno je izvršiti najviše radova te se za radove na njemu planira osigurati još sredstava, a dugoročno natkriti i pramčani dio kako bi se smanjio utjecaj atmosferilija (trenutno je samo krma natkrivena).

- Kod ostalih plovila također će se izvesti nužni radovi sanacije, bojanja i čišćenja. Svakako po završetku radova biti će ugodno prošetati vanjskim postavom. Nedavno smo postavili klupe na šetnici u tom dijelu Tvrđave Gripe, interpretacijske ploče za eksponate, a slijedi i uređenje galerije oružja - dodao je ravnatelj.

20. travanj 2024 14:28