StoryEditorOCM
ŽupanijaZvonimir Storić

Maslinar iz šibenskog zaleđa čije ulje zablista na svim festivalima u Dalmaciji: ‘Može se živjeti od poljoprivrede‘

Piše Šibenski.hr
15. siječnja 2024. - 16:46

Za razliku od većine koji sanjaju o uredskim poslovima, Zvonimir Storić iz Čiste Velike u šibenskom zaleđu bacio se u poljoprivredu. Od tinejdžerskih dana radi u obiteljskom vinogradu i masliniku. Posao ga je ponio, educirao se, školovao i malo po malo u cijelosti preuzeo očev posao.

Obožava raditi u masliniku u kojem je 250 stabala maslina. Njegovo maslinovo ulje nerijetko je među najbolje ocijenjenima na izložbama ulja od Istre do Dalmacije.

Dok masline miruju, u Zvonimira - nema mira. U vinogradu vrijedi odraditi rezidbu.

- Lišće je otpalo i sad pristupamo rezidbi vinove loze, tj. određujemo rod za iduću berbu, objasnio je Zvonimir za HRT.

Vinogradarstvom se u njegovoj obitelji bave dulje nego maslinama.

Ovo nam je glavni vinograd. U ovom vinogradu ima oko 3500 čokota loze, rekao je.

Sorte - sve autohtone dalmatinske.

- Plavina, babić, lasin i maraština koje prevladavaju, dodao je.

Odmah do vinovih loza, zasađeni su bademi. 2018. posadio je 130 stabala i obnovio obiteljsku tradiciju.

- Između ostaloga jer Hrvatska uvozi puno badema iz Argentine i drugih zemalja, da badem ima potražnju na tržištu, rekao je.

Zvonimirova poljoprivredna štorija, kako bi rekli u Dalmaciji, počela je s 15 godina.

- Kako je otac posadio masline, on me je vukao sa sobom od samih početaka te naše priče ovdje, u masliniku, koji je posađen ranih 2000-ih godina, prisjetio se.

No za ljubav prema maslini nije ‘kriv‘ otac.

- Upoznao me sa cijenjenim diplomiranim inženjerom agronomije Davorinom Pamićem, koji me uzeo pod svoje, pojasnio je Zvonimir za HRT.

Usporedno se obrazovao na studiju, završio tečaj za senzorskog analitičara maslinova ulja, ali i educirao kod drugih cijenjenih maslinara, poput Šime Marcelića.

- Šime je jako poznat po nacjepljivanju maslina. Njegovo je djelo ovdje u masliniku. Prije nekih pet do šest godina, kad smo neke eksperimenti, oni su se pokazali uspješnima. I zahvalan sam mu na tome, a mogu slobodno tako istaknuti i poznatog maslinara, doktora Ivicu Vlatkovića, dodao je.

Zvonimirov maslinik ima 250 maslina i više od 30 sorti

Danas ima 250 stabala i više od 30 svjetskih sorti. Na pojedinim stablima rastu i tri vrste. Uz oblicu - kao temeljnu sortu.

- Opće je poznato da naša oblica, autohtona sorta, ima alternativnu rodnost. Ima neke mane, nedostatke, ali je kao podloga savršena za nacjepljivanje radi svojih morfoloških svojstava, istaknuo je.

A kad trud i znanje pretoči u zlatnu tekućinu - uspjeh je zajamčen. Njegovo je maslinovo ulje vrhunski proizvod. O tome svjedoče nagrade na festivalima od Istre do Dalmacije.

- Istra mi je nekako posebno draga jer je Istra poznata regija, Istra je bila u nekim počecima proizvodnje ulja gdje smo dobili vrhunsko zlato, prijestio se.

Ulje mu je zablistalo i na zagrebačkom festivalu maslina prije dvije godine, među 213 uzoraka.

- Tu smo osvojili treće mjesto za višesortno ulje. To je ujedno najbolji rezultat trenutno. Tako da, kad smo dostigli jedan nivo vrhunske kvalitete, tu se jednostavno držimo, ustvrdio je Zvonimir.

Drži se i svog zavičaja. Dok mladi bježe u gradove, on iz grada bježi na selo.

- Volim biti tu. Volim to što radim. Poljoprivreda je izazovna grana koja nije monotona, nije dosadna. Uvijek se nešto uči, nešto se događa. Svaka iduća godina nosi neku novu priču, objasnio je.

Kao što su nekoć educirali njega, sada on educira sumještane.

- Zvone nam je došao kao melem. Što se tiče i održavanja maslinika, prehrane, rezidbe, kvalitete na kraju - maslinovog ulja, tu nam je dao dosta edukacije, ustvrdio je susjed Ante Šunjerga.

A namjera mu je da od poljoprivrede i živi.

- Ima stvarno dosta prostora za mladog poljoprivrednika. Potražnja je za ekološki uzgojenom, za prirodnom, domaćom hranom jako velika, tako da uopće nema sumnje da se može uspjeti, zaključio je Zvonimir.

Naravno, nije sve idealno.

- Mladi čovjek rijetko ili uopće nema dovoljno kapitalnih sredstava za uložiti. Drugi problem je teško dolaženje do samog poljoprivrednog zemljišta, procedure su jako duge, naporne, upozorio je.

I dok ga muči državna birokracija, na lokalnoj razini ima bolja iskustva.

- Moram osobno se zahvaliti "LAG More" iz Vodica i imenom i prezimenom gospođi Meri Krnić. Zahvaljujući njoj smo i dobili potporu za maloga poljoprivrednika, jer naše gospodarstvo je malo, do 8 tisuća eura, objasnio je.

Zahvaljujući suvremenim strojevima i modernim uljarama polako mijenja navike i percepciju o domaćem maslinovu ulju.

- Primjer iz Zagreba, naši kućni prijatelji, kad su dolazili kod nas, bilo im je jako čudno. Njih više ne možete prevariti. Oni sad druge, svoje prijatelje uče, educiraju o svojstvima maslinovog ulja, dodao je.

Mnogo je planova pred njim, no jedno je sigurno: poljoprivreda je njegova sadašnjost i budućnost - njegov život.

29. travanj 2024 13:35