stdClass Object ( [id] => 1385837 [title] => Hajduk traži recept za uspjeh, a evo koji je klub ‘model‘ na tragu želja čelnika s Poljuda; Ipak, treba se modificirati [alias] => hajduk-trazi-recept-za-uspjeh-a-evo-koji-je-klub-model-na-tragu-zelja-celnika-s-poljuda-ipak-treba-se-modificirati [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kojim putem ka sreći, u nogometnom smislu rezultatima i titulama, će Hajduk otkrile su promjene u Upravi. Jedan od pokazatelja je uključivanje treće osobe u Upravu koja će biti zadužena za sport, pored postojećih za financijski i marketinški dio. Sve to ima za cilj ojačati sportsku vertikalu, a na tu funkciju s pozicije šefa Akademije popeo se Boro Primorac kao savjetnik uprave za struku dok je njegovu dotadašnju poziciju preuzeo Goran Sablić. Uz to su komunicirani rezultatski ciljevi koji ne odstupaju od onih posljednjih godina, kako će se mladi igrači u budućnosti razvijati, pronaći trenera koji odgovara toj strategiji kao i želja da Akademija igra po uzoru na prvu momčad. 

Sve su to strateški ciljevi koji se poklapaju s onim iz strategije kluba koja zahtjeva i odgovor kako je provesti. Recept za izvedbu suštinski postoji na temelju primjera koji mogu biti uzor za tu ideju, a koja zapravo nije ni novost u razmišljanju oko Hajduka.

Međutim kad se koristi tuđi recept uvijek je pitanje je li provediv doslovno, drugim riječima može li se svaka komponenta preslikati ili se mora modificirati? Konačni odgovor na to pitanje gotovo da nitko nema, jer kad bi postojao isključivi recept uspjeha onda bi ga svi mogli primijeniti u praksi. Ono što je najbliže odgovoru je da nečiji recept za uspjeh može biti dobra nit vodilja, temelj za provedbu i prilagođavanje svojoj ideji. 

Na primjeru Benfice

Ideja koja je prezentirana u Hajduku na tragu je onog što na najvišoj razini radi Barcelona ili ‘bijelima‘ puno bliža Benfica. Puno je sličnosti i bliskosti na tragu nogometne kulture između portugalskog i hrvatskog velikana, a tu je i višegodišnje prijateljstvo prvenstveno navijača pa onda i klubova.

Gledajući globalno, Benfica je prepoznata kao klub koji je doktorirao sportsku politiku razvoja i rezultata. O kakvoj se tvornici talenata radi dovoljno govori podatak da je u gotovo svakom jačem europskom klubu produkt njihove škole i skautinga. Ederson, Bernardo Silva i Ruben Dias u Manchester Cityju, Darwin Nunez u Liverpoolu, Enzo Fernandez u Chelseaju, Joao Felix i Joao Cancelo u Barceloni te niz drugih.

---

image

Navijači Benfice

Valter Gouveia/Nurphoto Via Afp
---

Model koji je razvila Benfica jedan je od onih koji najviše intrigira u svijetu nogometa, ponajviše zbog konačnih rezultata koji kažu prema podacima CIES-a da su od 2015. do 2022. najprofitabilnija akademija na svijetu. U tom periodu zaradili su od prodaje igrača iz svog razvoja 379 milijuna eura, a time su nadmašili drugoplasirani Real Madrid koji je u istom razdoblju zaradio 330 milijuna eura. Unatoč tome što raspolažu tek s djelićem budžeta onog koji ima Real ili Barcelona uspjeli su ih preskočiti u ovom segmentu, ali i ostvariti dobre rezultate na sportskom planu.

Kako oni mogu?

Takvu sportsku politiku počeli su razvijati 2009. godine kad su odlučili proširiti prihode kluba s tri glavna područja – prodaje ulaznica, sponzorstva i medijskih prava. Trebao im je četvrti kojim bi uspjeli držati korak s nogometnim silama Liga petice. Prvi korak je bilo ulaganje u akademiju, koje iznosi prema dostupnim podacima između 10 i 12 milijuna eura godišnje, te infrastrukturu. Poznata su škola nogometa bili su poznati i prije, čemu doprinosi neizostavan faktor fizičkih predispozicija igrača s tog područja, no od ovog trenutka su podigli tu priču na razinu kojoj se divi cijeli svijet.  

Kako u tome uspijevaju ne skrivaju ni od koga, a za svoj model razvoja organizirali su pet centara za talente diljem Portugala, što čini njihovu akademiju većom od većine klubova iz jačih liga. Tako mogu prikupiti talente iz različitih regija diljem zemlje te biti ispred konkurencije za identificirati potencijalne zvijezde u usponu. U toj operaciji, prema dostupnim podacima, sudjeluje svake godine oko 500 igrača u svim kategorijama s preko 110 trenera uz dodatno osoblje (psiholozi, nutricionisti, liječnici, sportski znanstvenici,...) koje osigurava da mladi igrači imaju sve što im je potrebno.

---

image

David Neres (Benfica)

Patricia De Melo Moreira/Afp
---

Tu je i takozvani laboratorij koji čine dva rezidencijalna objekta u blizini Lisabona, Caixa Futebol Campus i onaj u Seixalu u kojem je smješteno 90 djece, a ta tvornica nogometa ima 20 svlačionica, dvije dvorane, devet terena, moderne dvorane i tehnologiju koju nazivaju 360S simulator. To su mjesta na kojima igrači vježbaju tehničke karakteristike u simuliranim okruženjima uz pomoć moderne tehnologije koja je jednim dijelom srž razvoja Benfice. 

Što rade?

Većina dječaka priključuje se akademiji između 6 i 12 godina da bi dovoljno vremena za naviknuti se na klupsku strukturu i kulturu. Pokušavaju od rane dobi predvidjeti budućnost igrača te im razvijaju kroz akademiju tehničke karakteristike koje omogućuju brzu i učinkovitu prilagodbu na Lige petice. Za razvoj tog skupa vještina imaju određenu metodologiju kojoj su dosljedni, a koja im omogućava i lakši prijelaz iz mlađih kategorija u prvu momčad. Jedan ključni segment toga je i dominantna formacija koju koriste (4-3-3) u svim dobnim skupinama, kao i individualni pristup igračima te dobi s kojih se skida jedna vrsta pritiska i preopterećenja. 

Za taj put prema prvoj momčadi u Benfici postoje tri filtera, mimo klubova u koje mogu poslati igrače na posudbu. Onaj prvi je juniorska momčad do 19 godina koja je svake godine redoviti sudionik Lige prvaka mladih (tri puta u finalu i jednom osvojili). Tko ne prođe prvi filter ima priliku za dodatni razvoj u U23 momčadi koja ima se natječe u ligi momčadi tog ranga, a za treći filter imaju B momčad koja igra u drugom rangu portugalskog nogometa. 

Je li izvedivo kod drugih?

To su samo neki od sastojaka recepta koji ima Benfica, a nijedan ne skrivaju od drugih. Voljni su dijeliti svoje znanje, samo je upitno koliko je sve ono što rade primjenjivo i za druge. Slično kao i kod recepta za neko jelo koje vam se sviđa, ako slijedite isti recept ne mora značiti da će dati isti rezultat jer u nekom koraku neće funkcionirati isto. No, ako modificirate neke značajke tog recepta možda ga prilagodite sebi za put kojim ćete doći do rezultata. 

---

image

Navijači Benfice

Andy Buchanan/Afp
---

Ono što vidimo iz primjera drugih, konkretno u ovom slučaju Benfice koja bi bila neki prirodni uzor Hajduku, ideja i koncept mogu biti temelj, ali ostalo klub treba sam razviti i staviti u kontekst trenutnih mogućnosti. Razvidno je da s jedne strane postoji problem kvantitete i kvalitete ljudskih resursa na krucijalnim pozicijama za provedbu te ideje, kao i kontinuitet primjene te ideje za svakoga tko ulazi u nju od rukovodećih pozicija preko trenera i pomoćnog osoblja do igrača. S druge strane tu je i najveći problem, onaj infrastrukturni za koji se svake godine javlja novo rješenje, ali nijedno još nije blizu konačne realizacije kao dugoročno. I ako bi se još bazirali na portugalskom primjeru, nedostaju filteri po kojima bi omogućili još koju godinu razvoja za one koji kasnije realiziraju svoj potencijal, što je već problem na razini saveza.

Sama zamisao jasne sportske vertikale i politike rezultata i razvoja uvijek jako dobro zvuči. No s druge strane za njenu provedbu će trebati puno znanja i strpljenja, a proteklih godina jedan od ta dva faktora ili oba su znali izostati na putu do rezultata.

---

image

Predsjednik uprave Hajduka Ivan Bilić

Tom Dubravec/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako oni mogu? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => kako oni mogu? 2 0 7203 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-30 13:12:54 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Krešimir Milić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-04 04:56:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-04 04:56:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hajduk traži recept za uspjeh, a evo koji je klub 'model' na tragu želja čelnika s Poljuda; Ipak, treba se modificirati page_title=Hajduk traži recept za uspjeh, a evo koji je klub 'model' na tragu želja čelnika s Poljuda; Ipak, treba se modificirati [metakey] => HAJDUK, Ivan Bilić, Benfica, barcelona [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27007473.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27004375.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/26876437.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/26796399.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/26775955.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/25490206.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Patricia De Melo Moreira\/Afp","Carlos Costa\/Afp","Andy Buchanan\/Afp","Valter Gouveia\/Nurphoto Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mihael Zaper, Marko Livaja i predsjednik uprave Hajduka Ivan Bili\u0107<\/p>","

Predsjednik uprave Hajduka Ivan Bili\u0107<\/p>","

David Neres (Benfica)<\/p>","

Nicolas Otamendi (Benfica)<\/p>","

Navija\u010di Benfice<\/p>","

Navija\u010di Benfice<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_27007473_1920.jpg":"1920x1080","k_27007473_1280.jpg":"1280x1280","k_27007473_1024.jpg":"1024x1024","k_27007473_640.jpg":"640x640","k_27007473_480.jpg":"480x480","k_27007473_340.jpg":"340x340","k_27007473_220.jpg":"220x220","o_27007473_1280.jpg":"1280x853","o_27007473_1024.jpg":"1024x682","o_27007473_640.jpg":"640x426","o_27007473_480.jpg":"480x320","o_27007473_340.jpg":"340x226","o_27007473_220.jpg":"220x146","h_27007473_1280.jpg":"1280x854","h_27007473_1024.jpg":"1024x683","h_27007473_640.jpg":"640x427","h_27007473_480.jpg":"480x320","h_27007473_340.jpg":"340x227","h_27007473_220.jpg":"220x147","pp_27007473_1280.jpg":"1280x1628","pp_27007473_1024.jpg":"1024x1303","pp_27007473_640.jpg":"640x814","pp_27007473_480.jpg":"480x611","pp_27007473_340.jpg":"340x432","pp_27007473_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27004375_1920.jpg":"1920x1080","k_27004375_1280.jpg":"1280x1280","k_27004375_1024.jpg":"1024x1024","k_27004375_640.jpg":"640x640","k_27004375_480.jpg":"480x480","k_27004375_340.jpg":"340x340","k_27004375_220.jpg":"220x220","o_27004375_1280.jpg":"1280x853","o_27004375_1024.jpg":"1024x682","o_27004375_640.jpg":"640x426","o_27004375_480.jpg":"480x320","o_27004375_340.jpg":"340x226","o_27004375_220.jpg":"220x146","h_27004375_1280.jpg":"1280x854","h_27004375_1024.jpg":"1024x683","h_27004375_640.jpg":"640x427","h_27004375_480.jpg":"480x320","h_27004375_340.jpg":"340x227","h_27004375_220.jpg":"220x147","pp_27004375_1280.jpg":"1280x1628","pp_27004375_1024.jpg":"1024x1303","pp_27004375_640.jpg":"640x814","pp_27004375_480.jpg":"480x611","pp_27004375_340.jpg":"340x432","pp_27004375_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26876437_1920.jpg":"1920x1080","k_26876437_1280.jpg":"1280x1280","k_26876437_1024.jpg":"1024x1024","k_26876437_640.jpg":"640x640","k_26876437_480.jpg":"480x480","k_26876437_340.jpg":"340x340","k_26876437_220.jpg":"220x220","o_26876437_1280.jpg":"1280x853","o_26876437_1024.jpg":"1024x682","o_26876437_640.jpg":"640x426","o_26876437_480.jpg":"480x320","o_26876437_340.jpg":"340x226","o_26876437_220.jpg":"220x146","h_26876437_1280.jpg":"1280x854","h_26876437_1024.jpg":"1024x683","h_26876437_640.jpg":"640x427","h_26876437_480.jpg":"480x320","h_26876437_340.jpg":"340x227","h_26876437_220.jpg":"220x147","pp_26876437_1280.jpg":"1280x1628","pp_26876437_1024.jpg":"1024x1303","pp_26876437_640.jpg":"640x814","pp_26876437_480.jpg":"480x611","pp_26876437_340.jpg":"340x432","pp_26876437_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26796399_1920.jpg":"1920x1080","k_26796399_1280.jpg":"1280x1280","k_26796399_1024.jpg":"1024x1024","k_26796399_640.jpg":"640x640","k_26796399_480.jpg":"480x480","k_26796399_340.jpg":"340x340","k_26796399_220.jpg":"220x220","o_26796399_1280.jpg":"1280x853","o_26796399_1024.jpg":"1024x682","o_26796399_640.jpg":"640x426","o_26796399_480.jpg":"480x320","o_26796399_340.jpg":"340x226","o_26796399_220.jpg":"220x146","h_26796399_1280.jpg":"1280x854","h_26796399_1024.jpg":"1024x683","h_26796399_640.jpg":"640x427","h_26796399_480.jpg":"480x320","h_26796399_340.jpg":"340x227","h_26796399_220.jpg":"220x147","pp_26796399_1280.jpg":"1280x1628","pp_26796399_1024.jpg":"1024x1303","pp_26796399_640.jpg":"640x814","pp_26796399_480.jpg":"480x611","pp_26796399_340.jpg":"340x432","pp_26796399_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26775955_1920.jpg":"1920x1080","k_26775955_1280.jpg":"1280x1280","k_26775955_1024.jpg":"1024x1024","k_26775955_640.jpg":"640x640","k_26775955_480.jpg":"480x480","k_26775955_340.jpg":"340x340","k_26775955_220.jpg":"220x220","o_26775955_1280.jpg":"1280x853","o_26775955_1024.jpg":"1024x682","o_26775955_640.jpg":"640x426","o_26775955_480.jpg":"480x320","o_26775955_340.jpg":"340x226","o_26775955_220.jpg":"220x146","h_26775955_1280.jpg":"1280x854","h_26775955_1024.jpg":"1024x683","h_26775955_640.jpg":"640x427","h_26775955_480.jpg":"480x320","h_26775955_340.jpg":"340x227","h_26775955_220.jpg":"220x147","pp_26775955_1280.jpg":"1280x1628","pp_26775955_1024.jpg":"1024x1303","pp_26775955_640.jpg":"640x814","pp_26775955_480.jpg":"480x611","pp_26775955_340.jpg":"340x432","pp_26775955_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25490206_1920.jpg":"1920x1080","k_25490206_1280.jpg":"1280x1280","k_25490206_1024.jpg":"1024x1024","k_25490206_640.jpg":"640x640","k_25490206_480.jpg":"480x480","k_25490206_340.jpg":"340x340","k_25490206_220.jpg":"220x220","o_25490206_1280.jpg":"1280x853","o_25490206_1024.jpg":"1024x682","o_25490206_640.jpg":"640x426","o_25490206_480.jpg":"480x320","o_25490206_340.jpg":"340x226","o_25490206_220.jpg":"220x146","h_25490206_1280.jpg":"1280x854","h_25490206_1024.jpg":"1024x683","h_25490206_640.jpg":"640x427","h_25490206_480.jpg":"480x320","h_25490206_340.jpg":"340x227","h_25490206_220.jpg":"220x147","pp_25490206_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490206_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490206_640.jpg":"640x814","pp_25490206_480.jpg":"480x611","pp_25490206_340.jpg":"340x432","pp_25490206_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15360009 Threads: 4 Questions: 3186031799 Slow queries: 7151763 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235703084 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/hajduk-trazi-recept-za-uspjeh-a-evo-koji-je-klub-model-na-tragu-zelja-celnika-s-poljuda-ipak-treba-se-modificirati-1385837 [printLink] => /sport/hajduk/hajduk-trazi-recept-za-uspjeh-a-evo-koji-je-klub-model-na-tragu-zelja-celnika-s-poljuda-ipak-treba-se-modificirati-1385837?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 736788 [name] => Ivan Bilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-15 14:53:07 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-bilic [link] => /tag/ivan-bilic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 259050 [name] => Benfica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => benfica [link] => /tag/benfica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 427474 [name] => barcelona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => barcelona [link] => /tag/barcelona ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako oni mogu? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hajduk traži recept za uspjeh, a evo koji je klub ‘model‘ na tragu želja čelnika s Poljuda; Ipak, treba se modificirati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-03-51-04-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27007473.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Mihael Zaper, Marko Livaja i predsjednik uprave Hajduka Ivan Bilić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27007473.jpg [title] =>

Mihael Zaper, Marko Livaja i predsjednik uprave Hajduka Ivan Bilić

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27004375.jpg [title] =>

Predsjednik uprave Hajduka Ivan Bilić

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/26876437.jpg [title] =>

David Neres (Benfica)

Patricia De Melo Moreira/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/26796399.jpg [title] =>

Nicolas Otamendi (Benfica)

Carlos Costa/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/26775955.jpg [title] =>

Navijači Benfice

Andy Buchanan/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/25490206.jpg [title] =>

Navijači Benfice

Valter Gouveia/Nurphoto Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kojim putem ka sreći, u nogometnom smislu rezultatima i titulama, će Hajduk otkrile su promjene u Upravi. Jedan od pokazatelja je uključivanje treće osobe u Upravu koja će biti zadužena za sport, pored postojećih za financijski i marketinški dio. Sve to ima za cilj ojačati sportsku vertikalu, a na tu funkciju s pozicije šefa Akademije popeo se Boro Primorac kao savjetnik uprave za struku dok je njegovu dotadašnju poziciju preuzeo Goran Sablić. Uz to su komunicirani rezultatski ciljevi koji ne odstupaju od onih posljednjih godina, kako će se mladi igrači u budućnosti razvijati, pronaći trenera koji odgovara toj strategiji kao i želja da Akademija igra po uzoru na prvu momčad. 

Sve su to strateški ciljevi koji se poklapaju s onim iz strategije kluba koja zahtjeva i odgovor kako je provesti. Recept za izvedbu suštinski postoji na temelju primjera koji mogu biti uzor za tu ideju, a koja zapravo nije ni novost u razmišljanju oko Hajduka.

Međutim kad se koristi tuđi recept uvijek je pitanje je li provediv doslovno, drugim riječima može li se svaka komponenta preslikati ili se mora modificirati? Konačni odgovor na to pitanje gotovo da nitko nema, jer kad bi postojao isključivi recept uspjeha onda bi ga svi mogli primijeniti u praksi. Ono što je najbliže odgovoru je da nečiji recept za uspjeh može biti dobra nit vodilja, temelj za provedbu i prilagođavanje svojoj ideji. 

Na primjeru Benfice

Ideja koja je prezentirana u Hajduku na tragu je onog što na najvišoj razini radi Barcelona ili ‘bijelima‘ puno bliža Benfica. Puno je sličnosti i bliskosti na tragu nogometne kulture između portugalskog i hrvatskog velikana, a tu je i višegodišnje prijateljstvo prvenstveno navijača pa onda i klubova.

Gledajući globalno, Benfica je prepoznata kao klub koji je doktorirao sportsku politiku razvoja i rezultata. O kakvoj se tvornici talenata radi dovoljno govori podatak da je u gotovo svakom jačem europskom klubu produkt njihove škole i skautinga. Ederson, Bernardo Silva i Ruben Dias u Manchester Cityju, Darwin Nunez u Liverpoolu, Enzo Fernandez u Chelseaju, Joao Felix i Joao Cancelo u Barceloni te niz drugih.

---

image

Navijači Benfice

Valter Gouveia/Nurphoto Via Afp
---

Model koji je razvila Benfica jedan je od onih koji najviše intrigira u svijetu nogometa, ponajviše zbog konačnih rezultata koji kažu prema podacima CIES-a da su od 2015. do 2022. najprofitabilnija akademija na svijetu. U tom periodu zaradili su od prodaje igrača iz svog razvoja 379 milijuna eura, a time su nadmašili drugoplasirani Real Madrid koji je u istom razdoblju zaradio 330 milijuna eura. Unatoč tome što raspolažu tek s djelićem budžeta onog koji ima Real ili Barcelona uspjeli su ih preskočiti u ovom segmentu, ali i ostvariti dobre rezultate na sportskom planu.

Kako oni mogu?

Takvu sportsku politiku počeli su razvijati 2009. godine kad su odlučili proširiti prihode kluba s tri glavna područja – prodaje ulaznica, sponzorstva i medijskih prava. Trebao im je četvrti kojim bi uspjeli držati korak s nogometnim silama Liga petice. Prvi korak je bilo ulaganje u akademiju, koje iznosi prema dostupnim podacima između 10 i 12 milijuna eura godišnje, te infrastrukturu. Poznata su škola nogometa bili su poznati i prije, čemu doprinosi neizostavan faktor fizičkih predispozicija igrača s tog područja, no od ovog trenutka su podigli tu priču na razinu kojoj se divi cijeli svijet.  

Kako u tome uspijevaju ne skrivaju ni od koga, a za svoj model razvoja organizirali su pet centara za talente diljem Portugala, što čini njihovu akademiju većom od većine klubova iz jačih liga. Tako mogu prikupiti talente iz različitih regija diljem zemlje te biti ispred konkurencije za identificirati potencijalne zvijezde u usponu. U toj operaciji, prema dostupnim podacima, sudjeluje svake godine oko 500 igrača u svim kategorijama s preko 110 trenera uz dodatno osoblje (psiholozi, nutricionisti, liječnici, sportski znanstvenici,...) koje osigurava da mladi igrači imaju sve što im je potrebno.

---

image

David Neres (Benfica)

Patricia De Melo Moreira/Afp
---

Tu je i takozvani laboratorij koji čine dva rezidencijalna objekta u blizini Lisabona, Caixa Futebol Campus i onaj u Seixalu u kojem je smješteno 90 djece, a ta tvornica nogometa ima 20 svlačionica, dvije dvorane, devet terena, moderne dvorane i tehnologiju koju nazivaju 360S simulator. To su mjesta na kojima igrači vježbaju tehničke karakteristike u simuliranim okruženjima uz pomoć moderne tehnologije koja je jednim dijelom srž razvoja Benfice. 

Što rade?

Većina dječaka priključuje se akademiji između 6 i 12 godina da bi dovoljno vremena za naviknuti se na klupsku strukturu i kulturu. Pokušavaju od rane dobi predvidjeti budućnost igrača te im razvijaju kroz akademiju tehničke karakteristike koje omogućuju brzu i učinkovitu prilagodbu na Lige petice. Za razvoj tog skupa vještina imaju određenu metodologiju kojoj su dosljedni, a koja im omogućava i lakši prijelaz iz mlađih kategorija u prvu momčad. Jedan ključni segment toga je i dominantna formacija koju koriste (4-3-3) u svim dobnim skupinama, kao i individualni pristup igračima te dobi s kojih se skida jedna vrsta pritiska i preopterećenja. 

Za taj put prema prvoj momčadi u Benfici postoje tri filtera, mimo klubova u koje mogu poslati igrače na posudbu. Onaj prvi je juniorska momčad do 19 godina koja je svake godine redoviti sudionik Lige prvaka mladih (tri puta u finalu i jednom osvojili). Tko ne prođe prvi filter ima priliku za dodatni razvoj u U23 momčadi koja ima se natječe u ligi momčadi tog ranga, a za treći filter imaju B momčad koja igra u drugom rangu portugalskog nogometa. 

Je li izvedivo kod drugih?

To su samo neki od sastojaka recepta koji ima Benfica, a nijedan ne skrivaju od drugih. Voljni su dijeliti svoje znanje, samo je upitno koliko je sve ono što rade primjenjivo i za druge. Slično kao i kod recepta za neko jelo koje vam se sviđa, ako slijedite isti recept ne mora značiti da će dati isti rezultat jer u nekom koraku neće funkcionirati isto. No, ako modificirate neke značajke tog recepta možda ga prilagodite sebi za put kojim ćete doći do rezultata. 

---

image

Navijači Benfice

Andy Buchanan/Afp
---

Ono što vidimo iz primjera drugih, konkretno u ovom slučaju Benfice koja bi bila neki prirodni uzor Hajduku, ideja i koncept mogu biti temelj, ali ostalo klub treba sam razviti i staviti u kontekst trenutnih mogućnosti. Razvidno je da s jedne strane postoji problem kvantitete i kvalitete ljudskih resursa na krucijalnim pozicijama za provedbu te ideje, kao i kontinuitet primjene te ideje za svakoga tko ulazi u nju od rukovodećih pozicija preko trenera i pomoćnog osoblja do igrača. S druge strane tu je i najveći problem, onaj infrastrukturni za koji se svake godine javlja novo rješenje, ali nijedno još nije blizu konačne realizacije kao dugoročno. I ako bi se još bazirali na portugalskom primjeru, nedostaju filteri po kojima bi omogućili još koju godinu razvoja za one koji kasnije realiziraju svoj potencijal, što je već problem na razini saveza.

Sama zamisao jasne sportske vertikale i politike rezultata i razvoja uvijek jako dobro zvuči. No s druge strane za njenu provedbu će trebati puno znanja i strpljenja, a proteklih godina jedan od ta dva faktora ili oba su znali izostati na putu do rezultata.

---

image

Predsjednik uprave Hajduka Ivan Bilić

Tom Dubravec/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Patricia De Melo Moreira/Afp Carlos Costa/Afp Andy Buchanan/Afp Valter Gouveia/Nurphoto Via Afp
Tom Dubravec/Cropix

Mihael Zaper, Marko Livaja i predsjednik uprave Hajduka Ivan Bilić

Tom Dubravec/Cropix

Predsjednik uprave Hajduka Ivan Bilić

Patricia De Melo Moreira/Afp

David Neres (Benfica)

Carlos Costa/Afp

Nicolas Otamendi (Benfica)

Andy Buchanan/Afp

Navijači Benfice

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/hajduk-trazi-recept-za-uspjeh-a-evo-koji-je-klub-model-na-tragu-zelja-celnika-s-poljuda-ipak-treba-se-modificirati-1385837 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ef33be08d888f6751b574552cfd9494e696b8bd4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hajduk+tra%C5%BEi+recept+za+uspjeh%2C+a+evo+koji+je+klub+%E2%80%98model%E2%80%98+na+tragu+%C5%BEelja+%C4%8Delnika+s+Poljuda%3B+Ipak%2C+treba+se+modificirati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fhajduk-trazi-recept-za-uspjeh-a-evo-koji-je-klub-model-na-tragu-zelja-celnika-s-poljuda-ipak-treba-se-modificirati-1385837 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fhajduk-trazi-recept-za-uspjeh-a-evo-koji-je-klub-model-na-tragu-zelja-celnika-s-poljuda-ipak-treba-se-modificirati-1385837 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako oni mogu? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukkako oni mogu?

Hajduk traži recept za uspjeh, a evo koji je klub ‘model‘ na tragu želja čelnika s Poljuda; Ipak, treba se modificirati

Piše Krešimir Milić
4. svibnja 2024. - 06:56

Kojim putem ka sreći, u nogometnom smislu rezultatima i titulama, će Hajduk otkrile su promjene u Upravi. Jedan od pokazatelja je uključivanje treće osobe u Upravu koja će biti zadužena za sport, pored postojećih za financijski i marketinški dio. Sve to ima za cilj ojačati sportsku vertikalu, a na tu funkciju s pozicije šefa Akademije popeo se Boro Primorac kao savjetnik uprave za struku dok je njegovu dotadašnju poziciju preuzeo Goran Sablić. Uz to su komunicirani rezultatski ciljevi koji ne odstupaju od onih posljednjih godina, kako će se mladi igrači u budućnosti razvijati, pronaći trenera koji odgovara toj strategiji kao i želja da Akademija igra po uzoru na prvu momčad. 

Sve su to strateški ciljevi koji se poklapaju s onim iz strategije kluba koja zahtjeva i odgov...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 05:51