StoryEditorOCM
Strani nogometteška utakmica

Bivši dinamovac skrivio penal kojim je Zrinjski ispao iz Europe, Mostarci se dobro držali

Piše Igor Marinović/SN
30. studenog 2023. - 21:40

Pobjedom AZ Alkmaara nad Zrinjskim 1:0 u Nizozemskoj praktično je završila europska bajka prvaka BiH u Europi za ovu sezonu. Doduše, Mostarci će za dva tjedna dočekati Aston Villu u Mostaru, i bit će to veliki spektakl i najveća utakmica vjerojatno od rata na ovamo, barem što se tiče veličine protivnika, no što se rezultatske priče tiče ona je završena.

Alkmaar je slavio 1:0 pobjedu i sebi produžio život barem do zadnjeg kola, a istovremeno predstavniku BiH zatvorio vrata prolaska dalje. Zrinjski je imao teoreteske izglede za prolaz, no oni su se temeljili na nekoliko čuda, među njima i da se pobijedi Alkmaar u gostima. Međutim, s obzirom na postavku ekipe i s obzirom na razvoj situacije, Mostarcima nije bilo do pobjede, nego čisto da se obrani gol. U tome su i uspijevali unatoč neviđenoj inicijativi domaćina. Dovoljno je samo reći da je AZ imao skoro 80 posjeda lopte, oko 20 pokušaja na vrata, šest u okvir gola, te nevjerojatnih 21 korner.

No, ništa im od toga nije dovoljno i da nije bilo jedanaesterca, i to dvojbenog jedanaesterca, pitanje je bi li došli i do tog jednog pogotka. No, u 59. minuti utakmice Mario Ćuže spotaknuo je Grka Pavlidisa, premda se na usporenoj snimci čini da se Pavlidis spotaknuo sam, a Ukrajinski sudac Oleksij Derevinski pokazao je na bijelu točku. Pavlidis je sam izveo jedanaesterac i postigao gol koji se na kraju pokazao jedinim na utakmici. Ipak, Mostarci ne smiju puno toga zamjeriti sucu Derevinskom, jer je u prvom poluvremenu poništio odluku VAR-a da dodijeli jedanaesterac domaćinima. Matija Malekinušić je tijelom blokirao udarac iz blizine i iz VAR sobe ocijenili su da ima elemenata za najstrožiju kaznu. Na kraju su pozvali samog Derevinskog da sam pogleda situaciju i nakon duže provjere sudac je odlučio da jedanaesterca nema. Treba reći i da su Mostarci došli jako oslabljeni, sa samo dva zdrava stopera, a na kraju su ostali i bez jednog, jer se teže ozlijedio Matej Senić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 01:15