stdClass Object ( [id] => 1365618 [title] => Samo u Hrvatskoj na cijelom Mediteranu škola počinje 1. rujna! Zašto i ne bi, pa tada u Dalmaciji ionako pada snijeg! [alias] => samo-u-hrvatskoj-na-cijelom-mediteranu-skola-pocinje-1-rujna-zasto-i-ne-bi-pa-tada-u-dalmaciji-ionako-pada-snijeg [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ponedjeljak je. Datum 2.rujna 2024. godine. U 8 sati ujutro u Splitu su izmjerena 28 stupnjeva, Zadar je na 29, a Dubrovnik na čak 31 stupanj. U podne će se temperature u sva tri grada približiti brojci od 35 Celzijusa. Šibenik? A tamo je neki fini burin pa je jutarnja temperatura bila nevjerojatno hladnih 27. Treba se dobor obući, džemper, kaput... Kakva divota na takav dan krenuti na prvi dan nastave.

Koji točno problem ima hrvatski obrazovni sustav kada je u pitanju formiranje školskog kalendara?  Zašto godinama vodimo verbalne borbe oko svakog datuma početka i završetka nastavne godine, rasporeda zimskih i proljetnih praznika.

Hrvatski učenici i nastavnici ovaj su tjedan ponovno na odmoru, ovaj put jednotjednom, i ujedno trećem tjednu zimskih praznika. Nakon što se vrate s ovih, već oko Uskrsa, krajem ožujka, slijede novi 11-dnevni proljetni praznici, pa onda opet kraće pauze za Praznik rada, Tijelovo i Dan državnosti (padaju isti dan). Tim tempom već duboko ulazimo u lipanj kada, 21. lipnja, završava nastavna godina.

Nastavimo li tradiciju početka nove nastavne godine prvoga ponedjeljka u rujnu, ove godine to bi mogao biti jedan od najranijih datuma do sada, jer prvi ponedjeljak "pada" već 2. rujna.

Nikoga nije briga

Godinama je mnogo nezadovoljnika ovakvim, više ili manje sličnim rasporedom praznika. Nevjerojatan je manjak upornosti, kako s državne tako i lokalne razine vlasti koja je ranijih godina imala šansu oblikovati svoj kalendar – koji bi koliko-toliko udovoljavao specifičnostima vlastitog podneblja – ali inicijative bi se ispuhale i prije negoli bi se spojile dvije školske godine.

U većini europskih obrazovnih sustava to nije tako. Raspored datuma početka i završetka škole te školskih odmora ne samo da uspješno znaju izbalansirati velike zemlje poput Italije, Španjolske, Francuske, Njemačke ili Švicarske u kojima doslovno svaka od njihovih zemalja, regija, pokrajina, zona ili kantona ima svoj raspored školskog kalendara, nego je to pošlo za rukom, barem u jednom dijelu, i daleko manjim zemljama poput Slovenije ili Slovačke.

U toliko hvaljenoj i obrazovno naprednoj Finskoj, na primjer, o tome mogu odlučivati i – same škole. Točnije, nacionalna agencija za obrazovanje određuje broj praznika koje škole mogu imati te predlaže unutar kojih se datuma (razdoblja) oni mogu održati, a potom svaka od škola, kako javna tako i privatna, izabire datum koji joj odgovora.

Čak se zna dogoditi da u istoj školi viši i niži razredi imaju različite datume praznika! Finska je jedna od zemalja u kojoj nastavna godina počinje najranije, primjerice, ove nastavne godine to je bilo u razdoblju od 8. do 10. kolovoza (svaka je škola mogla izabrati kada će početi), s tim da im nastavna godina završava u isto vrijeme, 1. lipnja.

Finci imaju jesenske praznike u listopadu (pet radnih dana, prije blagdana Svih svetih, dva termina na izbor), dvotjedne božićne praznike (dva termina), proljetni i zimski odmor odjednom u veljači (jedan tjedan, dva termina), za Uskrs su slobodni samo na Veliki petak, a do kraja nastavne godine imaju još pokoji državni ili vjerski praznik.

U Hrvatskoj sve regije u isto vrijeme počinju i završavaju s nastavnom godinom, imaju isti raspored i trajanje svih odmora. Sukladno zakonu, u nas nastavna godina ima ukupno 175 nastavnih dana, odnosno 160 za maturante. Međutim, teško je naći zemlju na Mediteranu u kojoj nastava počinje tako rano (u nas 4. rujna lani), i završava relativno kasno (21. lipnja) kao u Hrvatskoj.

Malta od 27. rujna

Najkasnije uopće u Europi nastava je ove školske godine počela na Malti, i to tek 27. rujna prošle godine a završit će ove godine 28. lipnja. U Grčkoj nastavna godina traje od 11. rujna prošle do 14. lipnja ove godine i oni uopće nemaju "više kraćih praznika". Naprotiv, imaju samo božićne od dva tjedna (od 25. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024.), uskrsne u trajanju čak 14 dana (u njih je to vrijeme od 29. travnja do 12. svibnja ove godine) te ljetne koji startaju 17. lipnja i traju čak 86 dana.

Što tek reći za Italiju? Svaka od 21 regije školski kalendar kroji samostalno, nastava se provodi u različitim terminima, a mogu i sami odlučivati koje će praznike koristiti, a koje ne. Tako je ove školske godine nastava, ovisno o regiji, mogla početi u razdoblju od 5. do 15. rujna prošle godine, a završiti na neki od datuma između 6. i 14. lipnja ove godine.

A talijanski učenici, uz Dance, imaju najviše nastavnih dana u godini, čak njih 200, i imaju čak između 79 i 99 dana ljetnog odmora (u Hrvatskoj 70), što je također među najvišima u Europi. U jednoj od južnih talijanskih pokrajina, Kalabriji, na primjer, nastava se ove školske godine provodi u razdoblju od 14. rujna do 8. lipnja, dok na sjeveru, u regiji Bolzano (Bocen) – Trentino Alto Adige ona traje od 5. rujna do 14. lipnja ove godine. U regiji Lazio učenici, na primjer, imaju samo božićne, uskrsne i ljetne praznike.

Talijani inače imaju "u ponudi" sve moguće praznike, čak tri dana i oko blagdana Bezgrešnog začeća od 8. do 12. prosinca, ali neki od njih zato traju kraće nego u nas: na primjer, neke regije u veljači imaju samo dva do tri dana tzv. karnevalskih praznika (u nas, podsjetimo, treći tjedan zimskih praznika u tom mjesecu traje tjedan dana), a imaju i upola kraće uskrsne/proljetne praznike od hrvatskih učenika jer oni u Italiji traju samo od Velikog četvrtka (28. ožujka) do utorka iza Uskrsa (2. travnja). Dakle, i uz takav tempo Talijani svoju nastavnu godinu uspiju "odraditi" u razdoblju kraćem nego Hrvati.

Svi su glupi, samo Hrvati pametni

Ni Španjolci nisu daleko. U svih 19 regija u Španjolskoj također vrijede različiti kalendari, pa je u njima nastava ove školske godine počinjala u razdoblju od 6. do 11. rujna, a završava od 19. do 25. lipnja.

Ni Nijemcima sa svojih 16 saveznih zemalja nije bilo teško skrojiti školski kalendar po mjeri svake od njih, pa se ondje početak nastave, ovisno o pokrajini, ove školske godine protezao od 7. kolovoza do 12. rujna 2023., a nastava će završavati od 19. lipnja do 26. srpnja. Tu je i niz dužih i kraćih praznika, uključujući i one između vjerskih blagdana Duhova (od jednog do čak 14 dana u razdoblju od 17. svibnja do 2. lipnja) ili od jednog do četiri dana za blagdan Uzašašća, također u svibnju.

Prema pokrajinama, zonama, kantonima svoje praznike određuju i Austrija, Francuska, Švicarska, da spomenemo samo neke. Čak i u Sloveniji svoje su zimske praznike, koji u njih "padaju" u veljači, uspjeli podijeliti na dva termina od kojih se jedan (od 19. do 23. veljače) odnosi na zapadnu, a termin od 26. veljače do 1. ožujka na istočnu regiju u zemlji.

Međutim, u Sloveniji nema dugih božićnih/novogodišnjih praznika, oni traju za cijelu zemlju samo od Božića do 2. siječnja (nastava počinje već 3. siječnja), za Uskrs imaju slobodan samo Uskrsni ponedjeljak, dok proljetne praznike vežu uz Praznik rada kada odlaze na sedmodnevni odmor (od 29. travnja do 5. svibnja). Nastava ove školske godine u njih traje od 1. rujna do 24. lipnja.

Slovaci, pak, nemaju zimskih praznika nego samo božićne (dva tjedna, od Božića do Sveta tri kralja) i proljetne. Međutim, oni proljetne praznike imaju prije Uskrsa, točnije već od veljače, a u tri regije oni se održavaju u različitim terminima (npr. u Banskoj Bistrici, Žilinskoj i Trenčinskoj regiji od 19. do 25. veljače, a u Bratislavi od 4. do 10. ožujka). Za Uskrs su njihovi učenici slobodni, kao Talijani, samo od Velikog četvrtka do 2. travnja, dakle, ukupno šest dana (s vikendom).

Modela, načina i primjera diljem Europe ima, ali u nas su očigledno problemi s datumima puno složeniji.

---

Ravnatelj Đuro Baloević: Sad je vruće, a tek krajem lipnja?!

Nema toga tko bi udovoljio svima, kao ni kalendara oko kojeg bismo se svi složili. Već smo imali nekoliko pokušaja, počevši od toga da nam zimski praznici traju tri tjedna odjednom, da lokalne vlasti same biraju datume, ali nije to dalo rezultata. Ima to svoje razloge – smatra Đuro Baloević, predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj solinske OŠ "Vjekoslav Parać". O tim razlozima kaže:

– U nas ovakvi termini početka i završetka školske godine opstaju najviše zato jer su vezani za upise u srednje škole i fakultete, kao i za državnu maturu. Ako nema koordinacije između svih ustanova u sustavu, to bi se teško moglo provoditi. Zato u ovom trenutku nije moguće nego ovako. Veće izmjene kalendara vuku za sobom brojne druge promjene – kaže solinski ravnatelj.

– Strah me što nas čeka u šestom mjesecu ove godine kad vidim kakvi su već sada klimatski uvjeti. Ako ne ide s kalendarom, nema druge nego osigurati svim školama adekvatne sustave grijanja i hlađenja, a to je nešto o čemu trebaju razmišljati i naši osnivači i država – poziva solinski ravnatelj.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠKOLA ZA NEŽIVOT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ŠKOLA ZA NEŽIVOT 2 0 7599 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-20 12:09:12 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-20 16:36:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-20 16:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Samo u Hrvatskoj na cijelom Mediteranu škola počinje 1. rujna! Zašto i ne bi, pa tada u Dalmaciji ionako pada snijeg! page_title=Samo u Hrvatskoj na cijelom Mediteranu škola počinje 1. rujna! Zašto i ne bi, pa tada u Dalmaciji ionako pada snijeg! [metakey] => matura, nastava, početak škole, školski kalendar [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/20\/26615334.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/26615324.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/26615538.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/26615545.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Afp","Cropix","Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Blago se talijanskim u\u010denicima, tamo nadle\u017eni vode ra\u010duna o klimi i potrebama djece<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u0160kolarci u posjetu Torinu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u0110uro Balojevi\u0107: U nas ovakvi termini po\u010detka i zavr\u0161etka \u0161kolske godine opstaju najvi\u0161e zato jer su vezani za upise u srednje \u0161kole i fakultete<\/p>","

Vi biste se kupali 2. rujna, ma nemoj, e ne\u0107ete, ajde u knjigu, bavi se fizikom i kemijom, \u0161to ima veze da je vani 35 stupnjeva u hladu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26615334_1920.jpg":"1920x1080","k_26615334_1280.jpg":"1280x1280","k_26615334_1024.jpg":"1024x1024","k_26615334_640.jpg":"640x640","k_26615334_480.jpg":"480x480","k_26615334_340.jpg":"340x340","k_26615334_220.jpg":"220x220","o_26615334_1280.jpg":"1280x853","o_26615334_1024.jpg":"1024x682","o_26615334_640.jpg":"640x426","o_26615334_480.jpg":"480x320","o_26615334_340.jpg":"340x226","o_26615334_220.jpg":"220x146","h_26615334_1280.jpg":"1280x854","h_26615334_1024.jpg":"1024x683","h_26615334_640.jpg":"640x427","h_26615334_480.jpg":"480x320","h_26615334_340.jpg":"340x227","h_26615334_220.jpg":"220x147","pp_26615334_1280.jpg":"1280x1628","pp_26615334_1024.jpg":"1024x1303","pp_26615334_640.jpg":"640x814","pp_26615334_480.jpg":"480x611","pp_26615334_340.jpg":"340x432","pp_26615334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26615324_1920.jpg":"1920x1080","k_26615324_1280.jpg":"1280x1280","k_26615324_1024.jpg":"1024x1024","k_26615324_640.jpg":"640x640","k_26615324_480.jpg":"480x480","k_26615324_340.jpg":"340x340","k_26615324_220.jpg":"220x220","o_26615324_1280.jpg":"1280x853","o_26615324_1024.jpg":"1024x682","o_26615324_640.jpg":"640x426","o_26615324_480.jpg":"480x320","o_26615324_340.jpg":"340x226","o_26615324_220.jpg":"220x146","h_26615324_1280.jpg":"1280x854","h_26615324_1024.jpg":"1024x683","h_26615324_640.jpg":"640x427","h_26615324_480.jpg":"480x320","h_26615324_340.jpg":"340x227","h_26615324_220.jpg":"220x147","pp_26615324_1280.jpg":"1280x1628","pp_26615324_1024.jpg":"1024x1303","pp_26615324_640.jpg":"640x814","pp_26615324_480.jpg":"480x611","pp_26615324_340.jpg":"340x432","pp_26615324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2793","hd_26615538_1920.jpg":"1920x1080","k_26615538_1280.jpg":"1280x1280","k_26615538_1024.jpg":"1024x1024","k_26615538_640.jpg":"640x640","k_26615538_480.jpg":"480x480","k_26615538_340.jpg":"340x340","k_26615538_220.jpg":"220x220","o_26615538_1280.jpg":"1280x1862","o_26615538_1024.jpg":"1024x1489","o_26615538_640.jpg":"640x931","o_26615538_480.jpg":"480x698","o_26615538_340.jpg":"340x494","o_26615538_220.jpg":"220x320","h_26615538_1280.jpg":"1280x854","h_26615538_1024.jpg":"1024x683","h_26615538_640.jpg":"640x427","h_26615538_480.jpg":"480x320","h_26615538_340.jpg":"340x227","h_26615538_220.jpg":"220x147","pp_26615538_1280.jpg":"1280x1628","pp_26615538_1024.jpg":"1024x1303","pp_26615538_640.jpg":"640x814","pp_26615538_480.jpg":"480x611","pp_26615538_340.jpg":"340x432","pp_26615538_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26615545_1920.jpg":"1920x1080","k_26615545_1280.jpg":"1280x1280","k_26615545_1024.jpg":"1024x1024","k_26615545_640.jpg":"640x640","k_26615545_480.jpg":"480x480","k_26615545_340.jpg":"340x340","k_26615545_220.jpg":"220x220","o_26615545_1280.jpg":"1280x853","o_26615545_1024.jpg":"1024x682","o_26615545_640.jpg":"640x426","o_26615545_480.jpg":"480x320","o_26615545_340.jpg":"340x226","o_26615545_220.jpg":"220x146","h_26615545_1280.jpg":"1280x854","h_26615545_1024.jpg":"1024x683","h_26615545_640.jpg":"640x427","h_26615545_480.jpg":"480x320","h_26615545_340.jpg":"340x227","h_26615545_220.jpg":"220x147","pp_26615545_1280.jpg":"1280x1628","pp_26615545_1024.jpg":"1024x1303","pp_26615545_640.jpg":"640x814","pp_26615545_480.jpg":"480x611","pp_26615545_340.jpg":"340x432","pp_26615545_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38422586 Threads: 3 Questions: 7099139892 Slow queries: 3300845 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608379675 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/samo-u-hrvatskoj-na-cijelom-mediteranu-skola-pocinje-1-rujna-zasto-i-ne-bi-pa-tada-u-dalmaciji-ionako-pada-snijeg-1365618 [printLink] => /vijesti/hrvatska/samo-u-hrvatskoj-na-cijelom-mediteranu-skola-pocinje-1-rujna-zasto-i-ne-bi-pa-tada-u-dalmaciji-ionako-pada-snijeg-1365618?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 399864 [name] => matura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => matura [link] => /tag/matura ) [1] => stdClass Object ( [id] => 372001 [name] => nastava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nastava [link] => /tag/nastava ) [2] => stdClass Object ( [id] => 494672 [name] => početak škole [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pocetak-skole [link] => /tag/pocetak-skole ) [3] => stdClass Object ( [id] => 382913 [name] => školski kalendar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skolski-kalendar [link] => /tag/skolski-kalendar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠKOLA ZA NEŽIVOT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Samo u Hrvatskoj na cijelom Mediteranu škola počinje 1. rujna! Zašto i ne bi, pa tada u Dalmaciji ionako pada snijeg! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26615334.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Blago se talijanskim učenicima, tamo nadležni vode računa o klimi i potrebama djece

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26615334.jpg [title] =>

Blago se talijanskim učenicima, tamo nadležni vode računa o klimi i potrebama djece

 

 

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26615324.jpg [title] =>

Školarci u posjetu Torinu

 

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26615538.jpg [title] =>

Đuro Balojević: U nas ovakvi termini početka i završetka školske godine opstaju najviše zato jer su vezani za upise u srednje škole i fakultete

Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26615545.jpg [title] =>

Vi biste se kupali 2. rujna, ma nemoj, e nećete, ajde u knjigu, bavi se fizikom i kemijom, što ima veze da je vani 35 stupnjeva u hladu

Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ponedjeljak je. Datum 2.rujna 2024. godine. U 8 sati ujutro u Splitu su izmjerena 28 stupnjeva, Zadar je na 29, a Dubrovnik na čak 31 stupanj. U podne će se temperature u sva tri grada približiti brojci od 35 Celzijusa. Šibenik? A tamo je neki fini burin pa je jutarnja temperatura bila nevjerojatno hladnih 27. Treba se dobor obući, džemper, kaput... Kakva divota na takav dan krenuti na prvi dan nastave.

Koji točno problem ima hrvatski obrazovni sustav kada je u pitanju formiranje školskog kalendara?  Zašto godinama vodimo verbalne borbe oko svakog datuma početka i završetka nastavne godine, rasporeda zimskih i proljetnih praznika.

Hrvatski učenici i nastavnici ovaj su tjedan ponovno na odmoru, ovaj put jednotjednom, i ujedno trećem tjednu zimskih praznika. Nakon što se vrate s ovih, već oko Uskrsa, krajem ožujka, slijede novi 11-dnevni proljetni praznici, pa onda opet kraće pauze za Praznik rada, Tijelovo i Dan državnosti (padaju isti dan). Tim tempom već duboko ulazimo u lipanj kada, 21. lipnja, završava nastavna godina.

Nastavimo li tradiciju početka nove nastavne godine prvoga ponedjeljka u rujnu, ove godine to bi mogao biti jedan od najranijih datuma do sada, jer prvi ponedjeljak "pada" već 2. rujna.

Nikoga nije briga

Godinama je mnogo nezadovoljnika ovakvim, više ili manje sličnim rasporedom praznika. Nevjerojatan je manjak upornosti, kako s državne tako i lokalne razine vlasti koja je ranijih godina imala šansu oblikovati svoj kalendar – koji bi koliko-toliko udovoljavao specifičnostima vlastitog podneblja – ali inicijative bi se ispuhale i prije negoli bi se spojile dvije školske godine.

U većini europskih obrazovnih sustava to nije tako. Raspored datuma početka i završetka škole te školskih odmora ne samo da uspješno znaju izbalansirati velike zemlje poput Italije, Španjolske, Francuske, Njemačke ili Švicarske u kojima doslovno svaka od njihovih zemalja, regija, pokrajina, zona ili kantona ima svoj raspored školskog kalendara, nego je to pošlo za rukom, barem u jednom dijelu, i daleko manjim zemljama poput Slovenije ili Slovačke.

U toliko hvaljenoj i obrazovno naprednoj Finskoj, na primjer, o tome mogu odlučivati i – same škole. Točnije, nacionalna agencija za obrazovanje određuje broj praznika koje škole mogu imati te predlaže unutar kojih se datuma (razdoblja) oni mogu održati, a potom svaka od škola, kako javna tako i privatna, izabire datum koji joj odgovora.

Čak se zna dogoditi da u istoj školi viši i niži razredi imaju različite datume praznika! Finska je jedna od zemalja u kojoj nastavna godina počinje najranije, primjerice, ove nastavne godine to je bilo u razdoblju od 8. do 10. kolovoza (svaka je škola mogla izabrati kada će početi), s tim da im nastavna godina završava u isto vrijeme, 1. lipnja.

Finci imaju jesenske praznike u listopadu (pet radnih dana, prije blagdana Svih svetih, dva termina na izbor), dvotjedne božićne praznike (dva termina), proljetni i zimski odmor odjednom u veljači (jedan tjedan, dva termina), za Uskrs su slobodni samo na Veliki petak, a do kraja nastavne godine imaju još pokoji državni ili vjerski praznik.

U Hrvatskoj sve regije u isto vrijeme počinju i završavaju s nastavnom godinom, imaju isti raspored i trajanje svih odmora. Sukladno zakonu, u nas nastavna godina ima ukupno 175 nastavnih dana, odnosno 160 za maturante. Međutim, teško je naći zemlju na Mediteranu u kojoj nastava počinje tako rano (u nas 4. rujna lani), i završava relativno kasno (21. lipnja) kao u Hrvatskoj.

Malta od 27. rujna

Najkasnije uopće u Europi nastava je ove školske godine počela na Malti, i to tek 27. rujna prošle godine a završit će ove godine 28. lipnja. U Grčkoj nastavna godina traje od 11. rujna prošle do 14. lipnja ove godine i oni uopće nemaju "više kraćih praznika". Naprotiv, imaju samo božićne od dva tjedna (od 25. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024.), uskrsne u trajanju čak 14 dana (u njih je to vrijeme od 29. travnja do 12. svibnja ove godine) te ljetne koji startaju 17. lipnja i traju čak 86 dana.

Što tek reći za Italiju? Svaka od 21 regije školski kalendar kroji samostalno, nastava se provodi u različitim terminima, a mogu i sami odlučivati koje će praznike koristiti, a koje ne. Tako je ove školske godine nastava, ovisno o regiji, mogla početi u razdoblju od 5. do 15. rujna prošle godine, a završiti na neki od datuma između 6. i 14. lipnja ove godine.

A talijanski učenici, uz Dance, imaju najviše nastavnih dana u godini, čak njih 200, i imaju čak između 79 i 99 dana ljetnog odmora (u Hrvatskoj 70), što je također među najvišima u Europi. U jednoj od južnih talijanskih pokrajina, Kalabriji, na primjer, nastava se ove školske godine provodi u razdoblju od 14. rujna do 8. lipnja, dok na sjeveru, u regiji Bolzano (Bocen) – Trentino Alto Adige ona traje od 5. rujna do 14. lipnja ove godine. U regiji Lazio učenici, na primjer, imaju samo božićne, uskrsne i ljetne praznike.

Talijani inače imaju "u ponudi" sve moguće praznike, čak tri dana i oko blagdana Bezgrešnog začeća od 8. do 12. prosinca, ali neki od njih zato traju kraće nego u nas: na primjer, neke regije u veljači imaju samo dva do tri dana tzv. karnevalskih praznika (u nas, podsjetimo, treći tjedan zimskih praznika u tom mjesecu traje tjedan dana), a imaju i upola kraće uskrsne/proljetne praznike od hrvatskih učenika jer oni u Italiji traju samo od Velikog četvrtka (28. ožujka) do utorka iza Uskrsa (2. travnja). Dakle, i uz takav tempo Talijani svoju nastavnu godinu uspiju "odraditi" u razdoblju kraćem nego Hrvati.

Svi su glupi, samo Hrvati pametni

Ni Španjolci nisu daleko. U svih 19 regija u Španjolskoj također vrijede različiti kalendari, pa je u njima nastava ove školske godine počinjala u razdoblju od 6. do 11. rujna, a završava od 19. do 25. lipnja.

Ni Nijemcima sa svojih 16 saveznih zemalja nije bilo teško skrojiti školski kalendar po mjeri svake od njih, pa se ondje početak nastave, ovisno o pokrajini, ove školske godine protezao od 7. kolovoza do 12. rujna 2023., a nastava će završavati od 19. lipnja do 26. srpnja. Tu je i niz dužih i kraćih praznika, uključujući i one između vjerskih blagdana Duhova (od jednog do čak 14 dana u razdoblju od 17. svibnja do 2. lipnja) ili od jednog do četiri dana za blagdan Uzašašća, također u svibnju.

Prema pokrajinama, zonama, kantonima svoje praznike određuju i Austrija, Francuska, Švicarska, da spomenemo samo neke. Čak i u Sloveniji svoje su zimske praznike, koji u njih "padaju" u veljači, uspjeli podijeliti na dva termina od kojih se jedan (od 19. do 23. veljače) odnosi na zapadnu, a termin od 26. veljače do 1. ožujka na istočnu regiju u zemlji.

Međutim, u Sloveniji nema dugih božićnih/novogodišnjih praznika, oni traju za cijelu zemlju samo od Božića do 2. siječnja (nastava počinje već 3. siječnja), za Uskrs imaju slobodan samo Uskrsni ponedjeljak, dok proljetne praznike vežu uz Praznik rada kada odlaze na sedmodnevni odmor (od 29. travnja do 5. svibnja). Nastava ove školske godine u njih traje od 1. rujna do 24. lipnja.

Slovaci, pak, nemaju zimskih praznika nego samo božićne (dva tjedna, od Božića do Sveta tri kralja) i proljetne. Međutim, oni proljetne praznike imaju prije Uskrsa, točnije već od veljače, a u tri regije oni se održavaju u različitim terminima (npr. u Banskoj Bistrici, Žilinskoj i Trenčinskoj regiji od 19. do 25. veljače, a u Bratislavi od 4. do 10. ožujka). Za Uskrs su njihovi učenici slobodni, kao Talijani, samo od Velikog četvrtka do 2. travnja, dakle, ukupno šest dana (s vikendom).

Modela, načina i primjera diljem Europe ima, ali u nas su očigledno problemi s datumima puno složeniji.

---

Ravnatelj Đuro Baloević: Sad je vruće, a tek krajem lipnja?!

Nema toga tko bi udovoljio svima, kao ni kalendara oko kojeg bismo se svi složili. Već smo imali nekoliko pokušaja, počevši od toga da nam zimski praznici traju tri tjedna odjednom, da lokalne vlasti same biraju datume, ali nije to dalo rezultata. Ima to svoje razloge – smatra Đuro Baloević, predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj solinske OŠ "Vjekoslav Parać". O tim razlozima kaže:

– U nas ovakvi termini početka i završetka školske godine opstaju najviše zato jer su vezani za upise u srednje škole i fakultete, kao i za državnu maturu. Ako nema koordinacije između svih ustanova u sustavu, to bi se teško moglo provoditi. Zato u ovom trenutku nije moguće nego ovako. Veće izmjene kalendara vuku za sobom brojne druge promjene – kaže solinski ravnatelj.

– Strah me što nas čeka u šestom mjesecu ove godine kad vidim kakvi su već sada klimatski uvjeti. Ako ne ide s kalendarom, nema druge nego osigurati svim školama adekvatne sustave grijanja i hlađenja, a to je nešto o čemu trebaju razmišljati i naši osnivači i država – poziva solinski ravnatelj.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Afp Cropix Cropix
Shutterstock

Blago se talijanskim učenicima, tamo nadležni vode računa o klimi i potrebama djece

 

 

Afp

Školarci u posjetu Torinu

 

Cropix

Đuro Balojević: U nas ovakvi termini početka i završetka školske godine opstaju najviše zato jer su vezani za upise u srednje škole i fakultete

Cropix

Vi biste se kupali 2. rujna, ma nemoj, e nećete, ajde u knjigu, bavi se fizikom i kemijom, što ima veze da je vani 35 stupnjeva u hladu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/samo-u-hrvatskoj-na-cijelom-mediteranu-skola-pocinje-1-rujna-zasto-i-ne-bi-pa-tada-u-dalmaciji-ionako-pada-snijeg-1365618 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dfe59958a08a07e42198495ac899c19d8dcbb590 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Samo+u+Hrvatskoj+na+cijelom+Mediteranu+%C5%A1kola+po%C4%8Dinje+1.+rujna%21+Za%C5%A1to+i+ne+bi%2C+pa+tada+u+Dalmaciji+ionako+pada+snijeg%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsamo-u-hrvatskoj-na-cijelom-mediteranu-skola-pocinje-1-rujna-zasto-i-ne-bi-pa-tada-u-dalmaciji-ionako-pada-snijeg-1365618 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsamo-u-hrvatskoj-na-cijelom-mediteranu-skola-pocinje-1-rujna-zasto-i-ne-bi-pa-tada-u-dalmaciji-ionako-pada-snijeg-1365618 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠKOLA ZA NEŽIVOT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaŠKOLA ZA NEŽIVOT

Samo u Hrvatskoj na cijelom Mediteranu škola počinje 1. rujna! Zašto i ne bi, pa tada u Dalmaciji ionako pada snijeg!

Piše Marijana Cvrtila
20. veljače 2024. - 17:36

Ponedjeljak je. Datum 2.rujna 2024. godine. U 8 sati ujutro u Splitu su izmjerena 28 stupnjeva, Zadar je na 29, a Dubrovnik na čak 31 stupanj. U podne će se temperature u sva tri grada približiti brojci od 35 Celzijusa. Šibenik? A tamo je neki fini burin pa je jutarnja temperatura bila nevjerojatno hladnih 27. Treba se dobor obući, džemper, kaput... Kakva divota na takav dan krenuti na prvi dan nastave.

Koji točno problem ima hrvatski obrazovni sustav kada je u pitanju formiranje školskog kalendara?  Zašto godinama vodimo verbalne borbe oko svakog datuma početka i završetka nastavne godine, rasporeda zimskih i proljetnih praznika.

Hrvatski učenici i nastavnici ovaj su tjedan ponovno na odmoru, ovaj put jednotjednom, i ujedno trećem tjednu zimskih praznika. Nakon što se vrate s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:28