stdClass Object ( [id] => 1370218 [title] => Komplicira se slučaj Zavadlav: u istražnom zatvoru može ostati još samo 7 mjeseci, niz okolnosti mu ide u korist... [alias] => komplicira-se-slucaj-zavadlav-u-istraznom-zatvoru-moze-ostati-jos-samo-7-mjeseci-niz-okolnosti-mu-ide-u-korist [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već četiri godine i kusur iza rešetaka čeka pravomoćnost presude za nezapamćeni zločin koji mu se stavlja na teret. Prošao je dva suđenja, oba puta dobio 40 godina zatvora, a cijeli slučaj je javnost pratila praktički kao niti jedan do sada – za koji mjesec bi mogao, vrlo lako disati slatki zrak slobode, osim ako se u pravosuđu ne probude. Slučaj se doista komplicira, morat će uložiti puno truda da uhvate sve rokove i spriječe njegov izlazak na slobodu prije pravomoćnosti presude. 

Evo što smo saznali...

 

---

---

Riječ je naravno o Filipu Zavadlavu, 28-godišnjaku koji trenutno u zadarskom zatvoru čeka odluku Visokog kaznenog suda RH po žalbama na presudu splitskog Županijskog suda. Dok se čeka odluka višeg suda, vrijeme je kao i uvijek Zavadlav, optužen za trostruko teško ubojstvo, iskoristio kako bi pokušao izboriti izlazak na slobodu. Pa je tako, kao uostalom i nekoliko puta do sada, splitskom sudu podnio žalbu jer smatra da mu je istekao maksimalni zakonski rok kojeg može provesti u zatvorima bez da je donesena pravomoćna presuda.

---

image
Paun Paunović/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
---

Ta mu je žalba, doznajemo na Županijskom sudu u Splitu, ipak odbijena. Za tu vrstu nedjela za koje ga se tereti maksimalni rok za pritvor uključuje malo jednostavne matematike, tako je to zakonom definirano: istražni zatvor može trajati najdulje tri godine, ali ako se prije toga donese nepravomoćna presuda, onda se rok produljuje za jednu četvrtinu tog roka, dakle za još devet mjeseci. Što bi bilo (nedovoljnih) tri godine i devet mjeseci. Međutim, kako su nam pojasnili pravni eksperti, a na temelju tog stava je Zavadlav i odbijen, maksimalni rok se produljuje za još godinu dana ako je tijekom tog perioda presuda ukinuta, što u ovom predmetu jest bio slučaj. Dakle, Filip Zavadlav ukupno može, do pravomoćne presude, boraviti u zatvoru četiri godine i devet mjeseci!

A taj rok, zvuči pomalo nevjerojatno, je zapravo jako blizu, jako brzo, i veliko je pitanje hoće li naše pravosuđe pobijediti zrnca pijeska koja se neumitno kotrljaju van predviđenih okvira! Ukratko, Filip Zavadlav robija od 11. siječnja 2020. godine, dakle dan nakon tragedije u Velom Varošu. Što znači da mu preostaje još točno sedam mjeseci do isteka roka, kako su zauzeli stav splitski suci, kojeg maksimalno može provesti u istražnom zatvoru.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
---

U međuvremenu se još puno toga treba dogoditi da bi Fićo, nadimak je koji je zabilježen i u spisu, ostao u zatvoru. Treba u tih sedam mjeseci dočekati pravomoćnu presudu, a praktički tek nedavno su žalbe stranaka stigle na Visoki kazneni sud RH. O tim žalbama viši sud tek treba odlučiti – u izglednijem slučaju, a to je da se potvrdi odluka sutkinje Strinić, još uvijek nije gotovo! Kako mu je određena kazna viša od 20 godina zatvora, optuženi mladić ima pravo još jedne žalbe, tzv. žalbe u trećem stupnju, na Vrhovni sud RH! Kojem također treba neko vrijeme za odlučivanje, uostalom i strankama će prije toga trebati koji mjesec za proučiti drugostupanjsku presudu i napisati žalbe.

Takav razvoj situacije je, kao što smo rekli izgledniji, ali tek za koji postotak iznad onog ‘fifty-fifty‘. Ponovimo vremenski tijek do sada, čisto da situacija bude jasnija. Prva presuda od 40 godina je izrečena 23. veljače 2021. godine. A ta presuda je ukinuta u rujnu 2022. godine! U studenom te godine su objavili razloge zašto je ‘pala‘ prva presuda (nota bene, drugostupanjsko vijeće je ukinulo presudu na čelu sa sucem – Ivanom Turudićem!), e da bi tek onda krenulo novo suđenje koje je relativno brzo zahvaljujući naporima sutkinje Strinić okončano po drugi put, u listopadu 2023. godine. Unatoč vjerojatno nesvjesnim nastojanjima Filipa Zavadlava da sve skupa pretvori u cirkus i odulji tijek postupka, od glumljenja Talijana do promjene pet odvjetnica i odvjetnika...

---

image

Filip Zavadlav

/Slobodna Dalmacija
------
image


 

Nikola Vilić/ Cropix
---

Ako vam se to čini relativno davno, ne morate se tresti, hrvatsko pravosuđe funkcionira po jednom drugom vremenskom formatu – jednom kada je presuda javno objavljena, treba je i napisati te detaljno i temeljito obrazložiti (pogotovo u ovakvo teškim slučajevima), a onda je trebaju zaprimiti sve stranke, tužitelji i optuženi. Traje to ponekad i više mjeseci, a tek onda kreće rok za pisanje žalbe, zatim dok taj dokument dođe do drugostupanjskog suda, pa dok se tamo zakaže rasprava...

---

image

Odvjetnik Toni Vukičević

Matko Biljak/HANZA MEDIA
---

Danas je saslušan putem video-linka iz zadarskog zatvora, bio je uredan i koncentriran u svom izlaganju, dok se kasnije njegovom prijedlogu priključio i branitelj po službenoj dužnosti Toni Vukičević. I on je naglasio da njegov klijent nije pravomoćno osuđen te da se događa neprihvatljiva situacija da zapravo kroz istražni zatvor služi kaznu.

---

image
HANZA MEDIA
---

Odvjetnik također smatra da bi morale postojati neke blaže mjere, unatoč teškoj optužbi kojom se njegov klijent tereti. Slično se postavio i Zavadlav koji je – imajući vremena u zatvoru očigledno je proučavao pravničku literaturu – napomenuo da europska praksa ide u prilog njegovom prijedlogu. Nije bio sklon ludorijama kao tijekom dva sudska postupka, možda i zbog uredujućeg suca. Jer zanimljivo je napomenuti kako je o ovome odlučivao istražni sudac Mlađan Prvan, iskusni sudac Županijskog suda u Splitu koji je prvi ispitao mladića kada je uhićen i priveden nekoliko sati nakon cijelog masakra. Unatoč tome kao i današnjoj odbijajućoj odluci na koju ne postoji mogućnost žalbe, Filipu Zavadlavu je čini se Prvan ostao u dobrom sjećanju – prekaljeni sudac je u pozitivnom duhu prihvatio ‘vidimo se vani‘, pozdrav 28-godišnjaka na kraju saslušanja...

Koncem listopada prošle godine, kako smo pisali, veliko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Višnje Strinić osudilo ga je, po drugi put, na 40 godina zatvora. Osuđen je zbog tri ‘obična‘ ubojstva, iako je tužiteljstvo inzistiralo na teškoj kvalifikaciji tog nedjela, dakle da je likvidirao Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) iz bezobzirne osvete.

---

image

Sutkinja Višnja Strinić, predsjednica sudskog vijeća

Joško Šupić/Cropix
---

Splitski sud je i prvi put osudio Zavadlava na istu kaznu, za iste zločine, dakle za obična ubojstva. I tada je, kao i prije nekoliko mjeseci, vijeće smatralo da nema dovoljno dokaza da bi mladića osudili za teška ubojstva, za egzekucije iz bezobzirne osvete jer ga je trojac tobož maltretirao pokušavajući naplatiti dugove njegove obitelji, preciznije brata Stanislava. No, vijeće Visokog kaznenog suda na čelu s Turudićem smatralo je, pri ukidanju te prve presude, da se nekakvo obrazloženje, motiv, za Zavadlavov krvavi pohod ulicama središta grada ipak mora ponuditi.

Vidjet ćemo što će reći za ovu drugu presudu u kojoj je također pitanje motiva vrlo tanko. Jer je isključena ta bezobzirna osveta kao uostalom i opis da su trojica ubijenih pripadali narkomanskom miljeu što je tužiteljstvo i samo izbacilo iz optužnice. Zavadlav se, ako isključimo predstave za javnost smišljene za infantilno privlačenje pažnje, branio kako on nije počinio ubojstva. Kako nije tog sunčanog zimskog subotnjeg popodneva krenuo Šperunom i Velim Varošem te iz Kalašnjikova (s kojim je prethodnih mjeseci vježbao gađanje u trogirskom zaleđu) ispalio najmanje 37 hitaca u nekoliko rafala, izmjenjujući spremnik te nastavljajući potragu za svojim žrtvama, a onda mirno automatsku pušku bacio u kontejner za otpad te otišao do kafića nedaleko obiteljskog stana na Skalicama.

‘Sve je to jedan veliki nesporazum, ja uopće nisam ta osoba na snimkama.‘ - mirno je konstatirao na kraju suđenja Zavadlav, referirajući se na brojne video-zapise nadzornih kamera ispred brojnih poslovnih prostora koje su snimale sve događaje tog kobnog dana.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ROKOVI ISTJEČU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ROKOVI ISTJEČU 2 0 7730 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-07 15:46:06 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mario Matana [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-07 16:32:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-07 16:31:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Komplicira se slučaj Zavadlav: u istražnom zatvoru može ostati još samo 7 mjeseci, niz okolnosti mu ide u korist... page_title=Komplicira se slučaj Zavadlav: u istražnom zatvoru može ostati još samo 7 mjeseci, niz okolnosti mu ide u korist... [metakey] => Toni Vukičević, Višnja Strinić, Filip Zavadlav, masakr na šperunu [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26722745.png","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26050991.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/25712749.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/25712717.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/24549479.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/24378717.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/24526814.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/24229676.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26029975.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/25731766.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/950393.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/HANZA MEDIA","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","\/Slobodna Dalmacija","Nikola Vili\u0107\/ Cropix","HANZA MEDIA","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Matko Biljak\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","

Filip Zavadlav<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","","

Sutkinja Vi\u0161nja Strini\u0107, predsjednica sudskog vije\u0107a<\/p>","","

Odvjetnik Toni Vuki\u010devi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1018x715","hd_26722745_1920.png":"1920x1080","k_26722745_1280.png":"1280x1280","k_26722745_1024.png":"1024x1024","k_26722745_640.png":"640x640","k_26722745_480.png":"480x480","k_26722745_340.png":"340x340","k_26722745_220.png":"220x220","o_26722745_1280.png":"1280x899","o_26722745_1024.png":"1024x719","o_26722745_640.png":"640x449","o_26722745_480.png":"480x337","o_26722745_340.png":"340x238","o_26722745_220.png":"220x154","h_26722745_1280.png":"1280x854","h_26722745_1024.png":"1024x683","h_26722745_640.png":"640x427","h_26722745_480.png":"480x320","h_26722745_340.png":"340x227","h_26722745_220.png":"220x147","pp_26722745_1280.png":"1280x1628","pp_26722745_1024.png":"1024x1303","pp_26722745_640.png":"640x814","pp_26722745_480.png":"480x611","pp_26722745_340.png":"340x432","pp_26722745_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1347","hd_26050991_1920.jpg":"1920x1080","k_26050991_1280.jpg":"1280x1280","k_26050991_1024.jpg":"1024x1024","k_26050991_640.jpg":"640x640","k_26050991_480.jpg":"480x480","k_26050991_340.jpg":"340x340","k_26050991_220.jpg":"220x220","o_26050991_1280.jpg":"1280x898","o_26050991_1024.jpg":"1024x718","o_26050991_640.jpg":"640x449","o_26050991_480.jpg":"480x336","o_26050991_340.jpg":"340x238","o_26050991_220.jpg":"220x154","h_26050991_1280.jpg":"1280x854","h_26050991_1024.jpg":"1024x683","h_26050991_640.jpg":"640x427","h_26050991_480.jpg":"480x320","h_26050991_340.jpg":"340x227","h_26050991_220.jpg":"220x147","pp_26050991_1280.jpg":"1280x1628","pp_26050991_1024.jpg":"1024x1303","pp_26050991_640.jpg":"640x814","pp_26050991_480.jpg":"480x611","pp_26050991_340.jpg":"340x432","pp_26050991_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25712749_1920.jpg":"1920x1080","k_25712749_1280.jpg":"1280x1280","k_25712749_1024.jpg":"1024x1024","k_25712749_640.jpg":"640x640","k_25712749_480.jpg":"480x480","k_25712749_340.jpg":"340x340","k_25712749_220.jpg":"220x220","o_25712749_1280.jpg":"1280x853","o_25712749_1024.jpg":"1024x682","o_25712749_640.jpg":"640x426","o_25712749_480.jpg":"480x320","o_25712749_340.jpg":"340x226","o_25712749_220.jpg":"220x146","h_25712749_1280.jpg":"1280x854","h_25712749_1024.jpg":"1024x683","h_25712749_640.jpg":"640x427","h_25712749_480.jpg":"480x320","h_25712749_340.jpg":"340x227","h_25712749_220.jpg":"220x147","pp_25712749_1280.jpg":"1280x1628","pp_25712749_1024.jpg":"1024x1303","pp_25712749_640.jpg":"640x814","pp_25712749_480.jpg":"480x611","pp_25712749_340.jpg":"340x432","pp_25712749_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1226","hd_25712717_1920.jpg":"1920x1080","k_25712717_1280.jpg":"1280x1280","k_25712717_1024.jpg":"1024x1024","k_25712717_640.jpg":"640x640","k_25712717_480.jpg":"480x480","k_25712717_340.jpg":"340x340","k_25712717_220.jpg":"220x220","o_25712717_1280.jpg":"1280x817","o_25712717_1024.jpg":"1024x653","o_25712717_640.jpg":"640x408","o_25712717_480.jpg":"480x306","o_25712717_340.jpg":"340x217","o_25712717_220.jpg":"220x140","h_25712717_1280.jpg":"1280x854","h_25712717_1024.jpg":"1024x683","h_25712717_640.jpg":"640x427","h_25712717_480.jpg":"480x320","h_25712717_340.jpg":"340x227","h_25712717_220.jpg":"220x147","pp_25712717_1280.jpg":"1280x1628","pp_25712717_1024.jpg":"1024x1303","pp_25712717_640.jpg":"640x814","pp_25712717_480.jpg":"480x611","pp_25712717_340.jpg":"340x432","pp_25712717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_24549479_1920.jpg":"1920x1080","k_24549479_1280.jpg":"1280x1280","k_24549479_1024.jpg":"1024x1024","k_24549479_640.jpg":"640x640","k_24549479_480.jpg":"480x480","k_24549479_340.jpg":"340x340","k_24549479_220.jpg":"220x220","o_24549479_1280.jpg":"1280x850","o_24549479_1024.jpg":"1024x680","o_24549479_640.jpg":"640x425","o_24549479_480.jpg":"480x319","o_24549479_340.jpg":"340x225","o_24549479_220.jpg":"220x146","h_24549479_1280.jpg":"1280x854","h_24549479_1024.jpg":"1024x683","h_24549479_640.jpg":"640x427","h_24549479_480.jpg":"480x320","h_24549479_340.jpg":"340x227","h_24549479_220.jpg":"220x147","pp_24549479_1280.jpg":"1280x1628","pp_24549479_1024.jpg":"1024x1303","pp_24549479_640.jpg":"640x814","pp_24549479_480.jpg":"480x611","pp_24549479_340.jpg":"340x432","pp_24549479_220.jpg":"220x280"},{"size0":"340x236","hd_24378717_1920.jpg":"1920x1080","k_24378717_1280.jpg":"1280x1280","k_24378717_1024.jpg":"1024x1024","k_24378717_640.jpg":"640x640","k_24378717_480.jpg":"480x480","k_24378717_340.jpg":"340x340","k_24378717_220.jpg":"220x220","o_24378717_1280.jpg":"1280x888","o_24378717_1024.jpg":"1024x710","o_24378717_640.jpg":"640x444","o_24378717_480.jpg":"480x333","o_24378717_340.jpg":"340x236","o_24378717_220.jpg":"220x152","h_24378717_1280.jpg":"1280x854","h_24378717_1024.jpg":"1024x683","h_24378717_640.jpg":"640x427","h_24378717_480.jpg":"480x320","h_24378717_340.jpg":"340x227","h_24378717_220.jpg":"220x147","pp_24378717_1280.jpg":"1280x1628","pp_24378717_1024.jpg":"1024x1303","pp_24378717_640.jpg":"640x814","pp_24378717_480.jpg":"480x611","pp_24378717_340.jpg":"340x432","pp_24378717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_24526814_1920.jpg":"1920x1080","k_24526814_1280.jpg":"1280x1280","k_24526814_1024.jpg":"1024x1024","k_24526814_640.jpg":"640x640","k_24526814_480.jpg":"480x480","k_24526814_340.jpg":"340x340","k_24526814_220.jpg":"220x220","o_24526814_1280.jpg":"1280x851","o_24526814_1024.jpg":"1024x681","o_24526814_640.jpg":"640x425","o_24526814_480.jpg":"480x319","o_24526814_340.jpg":"340x226","o_24526814_220.jpg":"220x146","h_24526814_1280.jpg":"1280x854","h_24526814_1024.jpg":"1024x683","h_24526814_640.jpg":"640x427","h_24526814_480.jpg":"480x320","h_24526814_340.jpg":"340x227","h_24526814_220.jpg":"220x147","pp_24526814_1280.jpg":"1280x1628","pp_24526814_1024.jpg":"1024x1303","pp_24526814_640.jpg":"640x814","pp_24526814_480.jpg":"480x611","pp_24526814_340.jpg":"340x432","pp_24526814_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x800","hd_24229676_1920.jpg":"1920x1080","k_24229676_1280.jpg":"1280x1280","k_24229676_1024.jpg":"1024x1024","k_24229676_640.jpg":"640x640","k_24229676_480.jpg":"480x480","k_24229676_340.jpg":"340x340","k_24229676_220.jpg":"220x220","o_24229676_1280.jpg":"1280x853","o_24229676_1024.jpg":"1024x682","o_24229676_640.jpg":"640x426","o_24229676_480.jpg":"480x320","o_24229676_340.jpg":"340x226","o_24229676_220.jpg":"220x146","h_24229676_1280.jpg":"1280x854","h_24229676_1024.jpg":"1024x683","h_24229676_640.jpg":"640x427","h_24229676_480.jpg":"480x320","h_24229676_340.jpg":"340x227","h_24229676_220.jpg":"220x147","pp_24229676_1280.jpg":"1280x1628","pp_24229676_1024.jpg":"1024x1303","pp_24229676_640.jpg":"640x814","pp_24229676_480.jpg":"480x611","pp_24229676_340.jpg":"340x432","pp_24229676_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1552","hd_26029975_1920.jpg":"1920x1080","k_26029975_1280.jpg":"1280x1280","k_26029975_1024.jpg":"1024x1024","k_26029975_640.jpg":"640x640","k_26029975_480.jpg":"480x480","k_26029975_340.jpg":"340x340","k_26029975_220.jpg":"220x220","o_26029975_1280.jpg":"1280x1034","o_26029975_1024.jpg":"1024x827","o_26029975_640.jpg":"640x517","o_26029975_480.jpg":"480x388","o_26029975_340.jpg":"340x274","o_26029975_220.jpg":"220x177","h_26029975_1280.jpg":"1280x854","h_26029975_1024.jpg":"1024x683","h_26029975_640.jpg":"640x427","h_26029975_480.jpg":"480x320","h_26029975_340.jpg":"340x227","h_26029975_220.jpg":"220x147","pp_26029975_1280.jpg":"1280x1628","pp_26029975_1024.jpg":"1024x1303","pp_26029975_640.jpg":"640x814","pp_26029975_480.jpg":"480x611","pp_26029975_340.jpg":"340x432","pp_26029975_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2126","hd_25731766_1920.jpg":"1920x1080","k_25731766_1280.jpg":"1280x1280","k_25731766_1024.jpg":"1024x1024","k_25731766_640.jpg":"640x640","k_25731766_480.jpg":"480x480","k_25731766_340.jpg":"340x340","k_25731766_220.jpg":"220x220","o_25731766_1280.jpg":"1280x1417","o_25731766_1024.jpg":"1024x1133","o_25731766_640.jpg":"640x708","o_25731766_480.jpg":"480x531","o_25731766_340.jpg":"340x376","o_25731766_220.jpg":"220x243","h_25731766_1280.jpg":"1280x854","h_25731766_1024.jpg":"1024x683","h_25731766_640.jpg":"640x427","h_25731766_480.jpg":"480x320","h_25731766_340.jpg":"340x227","h_25731766_220.jpg":"220x147","pp_25731766_1280.jpg":"1280x1628","pp_25731766_1024.jpg":"1024x1303","pp_25731766_640.jpg":"640x814","pp_25731766_480.jpg":"480x611","pp_25731766_340.jpg":"340x432","pp_25731766_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_950393_1920.jpg":"1920x1080","k_950393_1280.jpg":"1280x1280","k_950393_1024.jpg":"1024x1024","k_950393_640.jpg":"640x640","k_950393_480.jpg":"480x480","k_950393_340.jpg":"340x340","k_950393_220.jpg":"220x220","o_950393_1280.jpg":"1280x840","o_950393_1024.jpg":"1024x672","o_950393_640.jpg":"640x420","o_950393_480.jpg":"480x315","o_950393_340.jpg":"340x223","o_950393_220.jpg":"220x144","h_950393_1280.jpg":"1280x854","h_950393_1024.jpg":"1024x683","h_950393_640.jpg":"640x427","h_950393_480.jpg":"480x320","h_950393_340.jpg":"340x227","h_950393_220.jpg":"220x147","pp_950393_1280.jpg":"1280x1628","pp_950393_1024.jpg":"1024x1303","pp_950393_640.jpg":"640x814","pp_950393_480.jpg":"480x611","pp_950393_340.jpg":"340x432","pp_950393_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7692487 Threads: 4 Questions: 1625814253 Slow queries: 4828744 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111139055 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/komplicira-se-slucaj-zavadlav-u-istraznom-zatvoru-moze-ostati-jos-samo-7-mjeseci-niz-okolnosti-mu-ide-u-korist-1370218 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/komplicira-se-slucaj-zavadlav-u-istraznom-zatvoru-moze-ostati-jos-samo-7-mjeseci-niz-okolnosti-mu-ide-u-korist-1370218?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 343946 [name] => Toni Vukičević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => toni-vukicevic [link] => /tag/toni-vukicevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 500647 [name] => Višnja Strinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => visnja-strinic [link] => /tag/visnja-strinic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 600269 [name] => Filip Zavadlav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filip-zavadlav [link] => /tag/filip-zavadlav ) [3] => stdClass Object ( [id] => 750811 [name] => masakr na šperunu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-07 17:32:36 [main_article_id] => 0 [alias] => masakr-na-sperunu [link] => /tag/masakr-na-sperunu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ROKOVI ISTJEČU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Komplicira se slučaj Zavadlav: u istražnom zatvoru može ostati još samo 7 mjeseci, niz okolnosti mu ide u korist... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-08-38-45-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26722745.png [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26722745.png [title] => Paun Paunović/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26050991.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/25712749.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/25712717.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/24549479.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/24378717.jpg [title] =>

Filip Zavadlav

/Slobodna Dalmacija ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/24526814.jpg [title] =>


 

Nikola Vilić/ Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/24229676.jpg [title] => HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26029975.jpg [title] =>

Sutkinja Višnja Strinić, predsjednica sudskog vijeća

Joško Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/25731766.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/950393.jpg [title] =>

Odvjetnik Toni Vukičević

Matko Biljak/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Već četiri godine i kusur iza rešetaka čeka pravomoćnost presude za nezapamćeni zločin koji mu se stavlja na teret. Prošao je dva suđenja, oba puta dobio 40 godina zatvora, a cijeli slučaj je javnost pratila praktički kao niti jedan do sada – za koji mjesec bi mogao, vrlo lako disati slatki zrak slobode, osim ako se u pravosuđu ne probude. Slučaj se doista komplicira, morat će uložiti puno truda da uhvate sve rokove i spriječe njegov izlazak na slobodu prije pravomoćnosti presude. 

Evo što smo saznali...

 

---

---

Riječ je naravno o Filipu Zavadlavu, 28-godišnjaku koji trenutno u zadarskom zatvoru čeka odluku Visokog kaznenog suda RH po žalbama na presudu splitskog Županijskog suda. Dok se čeka odluka višeg suda, vrijeme je kao i uvijek Zavadlav, optužen za trostruko teško ubojstvo, iskoristio kako bi pokušao izboriti izlazak na slobodu. Pa je tako, kao uostalom i nekoliko puta do sada, splitskom sudu podnio žalbu jer smatra da mu je istekao maksimalni zakonski rok kojeg može provesti u zatvorima bez da je donesena pravomoćna presuda.

---

image
Paun Paunović/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
---

Ta mu je žalba, doznajemo na Županijskom sudu u Splitu, ipak odbijena. Za tu vrstu nedjela za koje ga se tereti maksimalni rok za pritvor uključuje malo jednostavne matematike, tako je to zakonom definirano: istražni zatvor može trajati najdulje tri godine, ali ako se prije toga donese nepravomoćna presuda, onda se rok produljuje za jednu četvrtinu tog roka, dakle za još devet mjeseci. Što bi bilo (nedovoljnih) tri godine i devet mjeseci. Međutim, kako su nam pojasnili pravni eksperti, a na temelju tog stava je Zavadlav i odbijen, maksimalni rok se produljuje za još godinu dana ako je tijekom tog perioda presuda ukinuta, što u ovom predmetu jest bio slučaj. Dakle, Filip Zavadlav ukupno može, do pravomoćne presude, boraviti u zatvoru četiri godine i devet mjeseci!

A taj rok, zvuči pomalo nevjerojatno, je zapravo jako blizu, jako brzo, i veliko je pitanje hoće li naše pravosuđe pobijediti zrnca pijeska koja se neumitno kotrljaju van predviđenih okvira! Ukratko, Filip Zavadlav robija od 11. siječnja 2020. godine, dakle dan nakon tragedije u Velom Varošu. Što znači da mu preostaje još točno sedam mjeseci do isteka roka, kako su zauzeli stav splitski suci, kojeg maksimalno može provesti u istražnom zatvoru.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
---

U međuvremenu se još puno toga treba dogoditi da bi Fićo, nadimak je koji je zabilježen i u spisu, ostao u zatvoru. Treba u tih sedam mjeseci dočekati pravomoćnu presudu, a praktički tek nedavno su žalbe stranaka stigle na Visoki kazneni sud RH. O tim žalbama viši sud tek treba odlučiti – u izglednijem slučaju, a to je da se potvrdi odluka sutkinje Strinić, još uvijek nije gotovo! Kako mu je određena kazna viša od 20 godina zatvora, optuženi mladić ima pravo još jedne žalbe, tzv. žalbe u trećem stupnju, na Vrhovni sud RH! Kojem također treba neko vrijeme za odlučivanje, uostalom i strankama će prije toga trebati koji mjesec za proučiti drugostupanjsku presudu i napisati žalbe.

Takav razvoj situacije je, kao što smo rekli izgledniji, ali tek za koji postotak iznad onog ‘fifty-fifty‘. Ponovimo vremenski tijek do sada, čisto da situacija bude jasnija. Prva presuda od 40 godina je izrečena 23. veljače 2021. godine. A ta presuda je ukinuta u rujnu 2022. godine! U studenom te godine su objavili razloge zašto je ‘pala‘ prva presuda (nota bene, drugostupanjsko vijeće je ukinulo presudu na čelu sa sucem – Ivanom Turudićem!), e da bi tek onda krenulo novo suđenje koje je relativno brzo zahvaljujući naporima sutkinje Strinić okončano po drugi put, u listopadu 2023. godine. Unatoč vjerojatno nesvjesnim nastojanjima Filipa Zavadlava da sve skupa pretvori u cirkus i odulji tijek postupka, od glumljenja Talijana do promjene pet odvjetnica i odvjetnika...

---

image

Filip Zavadlav

/Slobodna Dalmacija
------
image


 

Nikola Vilić/ Cropix
---

Ako vam se to čini relativno davno, ne morate se tresti, hrvatsko pravosuđe funkcionira po jednom drugom vremenskom formatu – jednom kada je presuda javno objavljena, treba je i napisati te detaljno i temeljito obrazložiti (pogotovo u ovakvo teškim slučajevima), a onda je trebaju zaprimiti sve stranke, tužitelji i optuženi. Traje to ponekad i više mjeseci, a tek onda kreće rok za pisanje žalbe, zatim dok taj dokument dođe do drugostupanjskog suda, pa dok se tamo zakaže rasprava...

---

image

Odvjetnik Toni Vukičević

Matko Biljak/HANZA MEDIA
---

Danas je saslušan putem video-linka iz zadarskog zatvora, bio je uredan i koncentriran u svom izlaganju, dok se kasnije njegovom prijedlogu priključio i branitelj po službenoj dužnosti Toni Vukičević. I on je naglasio da njegov klijent nije pravomoćno osuđen te da se događa neprihvatljiva situacija da zapravo kroz istražni zatvor služi kaznu.

---

image
HANZA MEDIA
---

Odvjetnik također smatra da bi morale postojati neke blaže mjere, unatoč teškoj optužbi kojom se njegov klijent tereti. Slično se postavio i Zavadlav koji je – imajući vremena u zatvoru očigledno je proučavao pravničku literaturu – napomenuo da europska praksa ide u prilog njegovom prijedlogu. Nije bio sklon ludorijama kao tijekom dva sudska postupka, možda i zbog uredujućeg suca. Jer zanimljivo je napomenuti kako je o ovome odlučivao istražni sudac Mlađan Prvan, iskusni sudac Županijskog suda u Splitu koji je prvi ispitao mladića kada je uhićen i priveden nekoliko sati nakon cijelog masakra. Unatoč tome kao i današnjoj odbijajućoj odluci na koju ne postoji mogućnost žalbe, Filipu Zavadlavu je čini se Prvan ostao u dobrom sjećanju – prekaljeni sudac je u pozitivnom duhu prihvatio ‘vidimo se vani‘, pozdrav 28-godišnjaka na kraju saslušanja...

Koncem listopada prošle godine, kako smo pisali, veliko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Višnje Strinić osudilo ga je, po drugi put, na 40 godina zatvora. Osuđen je zbog tri ‘obična‘ ubojstva, iako je tužiteljstvo inzistiralo na teškoj kvalifikaciji tog nedjela, dakle da je likvidirao Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) iz bezobzirne osvete.

---

image

Sutkinja Višnja Strinić, predsjednica sudskog vijeća

Joško Šupić/Cropix
---

Splitski sud je i prvi put osudio Zavadlava na istu kaznu, za iste zločine, dakle za obična ubojstva. I tada je, kao i prije nekoliko mjeseci, vijeće smatralo da nema dovoljno dokaza da bi mladića osudili za teška ubojstva, za egzekucije iz bezobzirne osvete jer ga je trojac tobož maltretirao pokušavajući naplatiti dugove njegove obitelji, preciznije brata Stanislava. No, vijeće Visokog kaznenog suda na čelu s Turudićem smatralo je, pri ukidanju te prve presude, da se nekakvo obrazloženje, motiv, za Zavadlavov krvavi pohod ulicama središta grada ipak mora ponuditi.

Vidjet ćemo što će reći za ovu drugu presudu u kojoj je također pitanje motiva vrlo tanko. Jer je isključena ta bezobzirna osveta kao uostalom i opis da su trojica ubijenih pripadali narkomanskom miljeu što je tužiteljstvo i samo izbacilo iz optužnice. Zavadlav se, ako isključimo predstave za javnost smišljene za infantilno privlačenje pažnje, branio kako on nije počinio ubojstva. Kako nije tog sunčanog zimskog subotnjeg popodneva krenuo Šperunom i Velim Varošem te iz Kalašnjikova (s kojim je prethodnih mjeseci vježbao gađanje u trogirskom zaleđu) ispalio najmanje 37 hitaca u nekoliko rafala, izmjenjujući spremnik te nastavljajući potragu za svojim žrtvama, a onda mirno automatsku pušku bacio u kontejner za otpad te otišao do kafića nedaleko obiteljskog stana na Skalicama.

‘Sve je to jedan veliki nesporazum, ja uopće nisam ta osoba na snimkama.‘ - mirno je konstatirao na kraju suđenja Zavadlav, referirajući se na brojne video-zapise nadzornih kamera ispred brojnih poslovnih prostora koje su snimale sve događaje tog kobnog dana.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/HANZA MEDIA Paun Paunović/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Ante Čizmić/Cropix /Slobodna Dalmacija Nikola Vilić/ Cropix HANZA MEDIA Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Matko Biljak/HANZA MEDIA
/Slobodna Dalmacija

Filip Zavadlav

Joško Šupić/Cropix

Sutkinja Višnja Strinić, predsjednica sudskog vijeća

Matko Biljak/HANZA MEDIA

Odvjetnik Toni Vukičević

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/komplicira-se-slucaj-zavadlav-u-istraznom-zatvoru-moze-ostati-jos-samo-7-mjeseci-niz-okolnosti-mu-ide-u-korist-1370218 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5b921ac6469b919203fe21f845c2e5bd2aa406e2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Komplicira+se+slu%C4%8Daj+Zavadlav%3A+u+istra%C5%BEnom+zatvoru+mo%C5%BEe+ostati+jo%C5%A1+samo+7+mjeseci%2C+niz+okolnosti+mu+ide+u+korist...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fkomplicira-se-slucaj-zavadlav-u-istraznom-zatvoru-moze-ostati-jos-samo-7-mjeseci-niz-okolnosti-mu-ide-u-korist-1370218 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fkomplicira-se-slucaj-zavadlav-u-istraznom-zatvoru-moze-ostati-jos-samo-7-mjeseci-niz-okolnosti-mu-ide-u-korist-1370218 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ROKOVI ISTJEČU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaROKOVI ISTJEČU

Komplicira se slučaj Zavadlav: u istražnom zatvoru može ostati još samo 7 mjeseci, niz okolnosti mu ide u korist...

Piše Mario Matana
7. ožujka 2024. - 17:31

Već četiri godine i kusur iza rešetaka čeka pravomoćnost presude za nezapamćeni zločin koji mu se stavlja na teret. Prošao je dva suđenja, oba puta dobio 40 godina zatvora, a cijeli slučaj je javnost pratila praktički kao niti jedan do sada – za koji mjesec bi mogao, vrlo lako disati slatki zrak slobode, osim ako se u pravosuđu ne probude. Slučaj se doista komplicira, morat će uložiti puno truda da uhvate sve rokove i spriječe njegov izlazak na slobodu prije pravomoćnosti presude. 

Evo što smo saznali...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 10:38